Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός στα αντιβιοτικά μύκητας, έχει κάνει την παρουσία του σε νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για τον candida auris, ο οποίος αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Ενδεικτικό είναι πως χρειάστηκε να γκρεμιστεί αμερικανική ΜΕΘ, προκειμένου να εκριζωθεί ο συγκεκριμένος παθογόνος μικροοργανισμός.
Ο candida auris προκαλεί καντιντίαση, δηλαδή μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών και προσβάλλει συνήθως ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν την Πέμπτη από τον καθηγητή Νίκο Σύψα, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, από σήμερα έως την Κυριακή, στην Αθήνα.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Σημείωσε πως για την εικόνα αυτή "ευθύνεται" η κατάχρηση των αντιβιοτικών, η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες Υγείας και περιβαλλοντικοί λόγοι.
"Ξέφυγε από την επιτήρηση σε ΜΕΘ και θαλάμους, καθώς οι υπεύθυνοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό και με τη μάχη κατά της επιδημίας", σχολίασε.
Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή του βρετανικού συστήματος Υγείας προβλέπει ως το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως το 2050 θα είναι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.
Κορωνοϊός
Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε πως 39.000 ζωές έχουν σωθεί στην Ελλάδα, χάρη στα εμβόλια κατά της CoViD.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, είναι ορατό το μέλλον μας με τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας.
Όπως ανέφερε, η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί (εμβολιασμός και φυσική νόσηση), σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο.
Τόνισε, πάντως, πως το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί και θα κριθεί από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Μεταξύ των ερωτημάτων που μένουν αναπάντητα - είπε - είναι και το εάν θα προκύψει νέα παραλλαγή του ιού.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα - Τι δείχνει γερμανική μελέτη
Συμμετοχή PIF στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών- Μονόδρομος για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς η φαρμακευτική καινοτομία.
Οδηγίες προστασίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας