Ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κάνουν τους Έλληνες αρνητικούς στον εμβολιασμό κατά της CoViD. Είναι, δε, πιο έντονες σε νέους και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vacunas. Η μελέτη υπογράφεται από τους Π. Γαλάνη, Ειρ. Βρακά, Όλ. Σίσκου, Ολ. Κωνσταντακοπούλου, Αγλ. Κατσιρούμπα, Ι. Μωύσογλου και Δ. Καϊτελίδου, από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και την Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Λαμίας.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, μεταξύ των στόχων ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την πρόσληψη του εμβολίου.

Η μελέτη έγινε διαδικτυακά τον Αύγουστο του 2021, με τη συμμετοχή 1.959 ατόμων άνω των 18 ετών. Μετρήθηκαν κοινωνικά και δοδημογραφικά δεδομένα των συμμετεχόντων και η στάση τους απέναντι στον εμβολιασμό και την πανδημία.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί κατά της CoViD (87,8%). Από την ανάλυση φάνηκε πως η αυξημένη ηλικία και το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συσχετίστηκαν με αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού. Οι συμμετέχοντες που εργάζονται σε υπηρεσίες Υγείας, δεν είχαν νοσήσει προηγουμένως από CoViD ή είχαν ιστορικό εμβολιασμού κατά της γρίπης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της CoviD.

Η αυξημένη επίγνωση για τη σοβαρότητα της νόσησης, η γνώση σχετικά με την πανδημία και η εμπιστοσύνη στα εμβόλια και στους επιστήμονες, συνέβαλαν επίσης στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη. Στον αντίποδα, η πιθανότητα εμβολιασμού ήταν μικρότερη για τους συμμετέχοντες που ανησυχούσαν περισσότερο για τις παρενέργειες του εμβολιασμού.

Η συντακτική ομάδα σχολιάζει πως η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των ατόμων να εμβολιαστούν, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Όπως επισημαίνει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι νέοι και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε πως οι κύριοι λόγοι για την άρνηση του εμβολιασμού κατά της CoViD ήταν ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (43,8%), ανησυχίες για τις παρενέργειες των εμβολίων (22,7%), προηγούμενη διάγνωση με CoViD (10,7%) και η προσπάθεια των γυναικών να μείνουν έγκυες (8,2%).

Όσοι είχαν επίγνωση της σοβαρότητας της CoViD και υψηλό επίπεδο γνώσεων για την πανδημία, είχαν χαμηλότερη ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού. Ως προς την απόφαση για εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες δήλωσαν υψηλότερη εμπιστοσύνη στον οικογενειακό τους γιατρό, σε σχέση με την Κυβέρνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περπάτημα με επιπλέον βάρος: Είναι καλή ιδέα;
Χορήγηση σεμαγλουτίδης με βάση την υδρογέλη - Θα χορηγείται μια φορά το μήνα
Παιδιά: Ο φυσιολογικός ορός μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος [μελέτη]