Μέσα στα έντερά μας φιλοξενούνται τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μικροβίων. Οι ερευνητές λένε ότι μόλις έχουν ξεκινήσει να κατανοούν όλους τους τρόπους με τους οποίους η πανίδα του εντέρου επηρεάζει την υγεία μας. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερό μας, όταν είναι σε σωστές ποσότητες και υγιείς, μπορούν να βοηθήσουν την πέψη, να ρυθμίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες ασθένειες και να τονώσουν τη διάθεση.

Και δεν είναι λίγα τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η άσκηση είναι και αυτή μέρος της εξίσωσης.

Συμβαίνουν πολλά όταν ασκούμαστε: Περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο και στην κυκλοφορία του αίματός μας, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας αυξάνεται και υπάρχει μια ανακατανομή της ροής του αίματος. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτές οι συνθήκες είναι εξαιρετικές για την άνθηση των βακτηρίων του εντέρου, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί είναι ακόμα άγνωστοι.

Αυτό σημαίνει ότι ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία του εντέρου μας⎯ και ακόμη περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένα πιο υγιές έντερο μπορεί επίσης να συνδέεται με βελτιωμένη απόδοση στην γυμναστική.

Τα περισσότερα βακτήρια στο έντερό μας έχουν συμβιωτική σχέση με το σώμα μας, που σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία του σώματος και το σώμα μας υποστηρίζει την υγεία και την ανάπτυξή τους. Παράγουν βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για πράγματα όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η πέψη, η ρύθμιση της διάθεσης και πολλά άλλα. Η τακτική άσκηση επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, αυξάνοντας τα διάφορα είδη μικροβιακών ειδών στο έντερο και κάνοντας τα βακτήρια πιο δυνατά.

Πώς να κάνετε τη γυμναστική σας πιο φιλική προς το έντερο;

Επικεντρωθείτε στην αερόβια άσκηση

Προς το παρόν, η έρευνα που συνδέει την άσκηση με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου έχει επικεντρωθεί στην αερόβια και λιγότερο στην προπόνηση με βάρη. Δοκιμάστε ασκήσεις όπως η κωπηλασία, το κολύμπι και ο χορός, αν βαριέστε το τρέξιμο.

Να είστε συνεπείς

Για να διατηρήσετε την παραγωγή περισσότερων καλών μικροβίων στο έντερό σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, όπως είναι λογικό. Η άσκηση πρέπει σιγά-σιγά να γίνει μέρος του τρόπου ζωής σας. Ακριβώς όπως θα χάσετε την αντοχή σας εάν σταματήσετε να τρέχετε για μερικές εβδομάδες, το μικροβίωμα του εντέρου σας θα χάσει την παραγωγή καλών μικροβίων μόλις σταματήσετε την άσκηση.

Ξεκινήστε χαλαρά

Εάν ξεκινάτε από το μηδέν και δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, μην πιεστείτε. Οι αντοχές του σώματός σας θα χτιστούν σιγά-σιγά, το ίδιο και τα οφέλη για το έντερό σας. Αν ξεκινήσετε με περισσότερη ένταση από όση μπορείτε να διαχειριστείτε, είναι πιο πιθανός κάποιος τραυματισμός, αλλά και να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε.

Βγείτε να γυμναστείτε έξω

Η γυμναστική στη φύση αυξάνει την έκθεσή μας σε διαφορετικά οικοσυστήματα και στα βακτήρια μέσα σε αυτά. Μια μελέτη από τη Φινλανδία διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω στο δάσος, στο χώμα και ανάμεσα σε φυτά και λουλούδια, είχαν πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου σε σύγκριση με παιδιά που ήταν σε σχολείο μέσα στην πόλη.

Μην ξεχνάτε τη διατροφή

Για να δυναμώσουμε την πανίδα του εντέρου μας μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές τις τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τουρσιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές