Nέα έρευνα έδειξε ότι τρέχουσα διάγνωση καρκίνου έθετε σημαντικό κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη στη νόσηση από κορωνοΙό, τα 2 πρώτα χρόνια της πανδημίας  COVID-19 περιλαμβανομένης της εισαγωγής σε ΜΕΘ και του θανάτου. Ερευνητές του UC Davis Comprehensive Cancer Center έλαβαν μέρος στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της  COVID-19 μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο που νοσούσαν από COVID-19, δήλωσε η ερευνήτρια Elisa Tong.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ερευνητές του University of Wisconsin και περιελήφθησαν 104.590 ασθενείς από 21 συστήματα υγείας των ΗΠΑ. Το δείγμα περιέλαβε νοσηλευθέντες που διαγνώστηκαν με COVID-19 από τον Φεβρουάριο του 2020, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Συνολικά, 7.141 (6.8%) είχαν τρέχουσα διάγνωση καρκίνου και 6.749 (6.5%) προηγούμενο ιστορικό καρκίνου.

Εξετάστηκαν 7 είδη καρκίνου (λευχαιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, λέμφωμα, προστάτη, μαστού, πνεύμονα και πεπτικού).,Ολοι εκτός από του προστάτη συνδέονταν με υψηλότερη πιθανότητα θνητότητας στο νοσοκομείο σε σύγκριση με μη ύπαρξη καρκίνου (τότε ή στο παρελθόν). Ισχυρότερες σχέσεις παρατηρήθηκαν στους μεταστατικούς και αιματολογικούς καρκίνους έναντι μη μεταστατικών συμπαγών όγκων.

Η Wendy Slutske δήλωσε ότι ενθαρρυντικό εύρημα ήταν ότι άνθρωποι με παλαιότερο ιστορικό των περισσότερων ειδών καρκίνου που μολύνθηκαν και νοσηλεύτηκαν με COVID-19 δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη, περιλαμβανομένου του θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι ενώ τα ποσοστά  θνησιμότητας και εισαγωγής σε ΜΕΘ για COVID-19 μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αυξημένος κίνδυνος του καρκίνου για σοβαρή εξέλιξη της COVID-19 παρέμενε σταθερός τα 2 πρώτα χρόνια της πανδημίας (2020 και 2021),

Επιπλέον, εμβολιασμός πριν την εισαγωγή σε νοσοκομείο με COVID-19 μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, άσχετα από την κατάσταση καρκίνου. Ασθενείς με και χωρίς καρκίνο φάνηκε να ωφελούνται από τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο
Νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι: Η φωνή αγωνίας δύο μητέρων