Ανησυχία προκαλεί νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου βρήκαν πως έως και δύο στους τρεις ασθενείς που μελέτησαν, μετέδιδαν τον κορωνοϊό 7 και 5 μέρες αντίστοιχα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εύρημα ανατρέπει το μοντέλο της καραντίνας που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς μεγάλο ποσοστό θετικών στον ιό μεταδίδουν και μετά την απομόνωση.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Όπως αναφέρεται στη μελέτη το 65% των ασθενών συνέχισαν να αποβάλλουν τον μολυσματικό ιό 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και ένας στους τέσσερις 7 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των περιπτώσεων COVID-19 διώχνουν τον μολυσματικό ιό πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη, η οποία ποσοτικοποιεί σειριακά το RNA του ιού και τη μολυσματικότητά του από την έναρξη της λοίμωξης από SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες προτείνουν να σταματά η απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με CoViD, όταν βγουν αρνητικά δύο τεστ τα οποία θα διενεργούνται την έκτη και την έβδομη m;era.

Εάν ένα άτομο συνεχίσει να είναι θετικό την έκτη ημέρα ή μετά ή δεν έχει πρόσβαση σε τεστ, εκτιμούν πως θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση μέχρι να έχει δύο συνεχόμενες ημέρες με αρνητικά αποτελέσματα.

Μία άλλη επιλογή είναι να εγκαταλείψει την απομόνωση τη δέκατη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται πως είναι απίθανο οι άνθρωποι να είναι ακόμα μολυσματικοί τη δέκατη μέρα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο
Νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι: Η φωνή αγωνίας δύο μητέρων