Σε μια καινοτόμο έρευνα, επιστήμονες του, University of Washington και University of California San Diego, έδειξαν ότι τα smartphones μπορούν να εντοπίζουν τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα.
Η τεχνική αφορά το να βάζουν οι συμμετέχοντες το δάχτυλό τους πάνω από την camera και το flash σε ένα smartphone, που χρησιμοποιεί αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να μετρήσει τα επίπεδα οξυγόνου.
Όταν η ομάδα χορήγησε μείγμα αζώτου και οξυγόνου σε 6 ανθρώπους για να μειώσει τεχνητά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα τους το smartphone προέβλεψε σωστά αν είχαν χαμηλά επίπεδα, το 80% του χρόνου.
Με τη δοκιμή, οι ερευνητές συνέλεξαν για 15 λεπτά, στοιχεία από κάθε συμμετέχοντα.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα smartphones θα μπορούσαν να δουλεύουν καλά στο σημαντικό εύρος του ορίου.
Άλλο όφελος της μέτρησης του οξυγόνου με smartphone είναι ότι σχεδόν όλοι έχουν τέτοιο κινητά.
Ο Dr. Matthew Thompson, δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπάρχουν πολλές μετρήσεις με τη συσκευή, είτε χωρίς είτε με χαμηλό κόστος. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν τελικά να διαβιβάζονται στο ιατρείο.
Οι ερευνητές επέλεξαν 6 συμμετέχοντες 20 έως 34 ετών. Τρεις άντρες και 3 γυναίκες. Ενας ήταν Αφροαμερικανός και οι υπόλοιποι Καυκάσιοι.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα smartphones μπορούν να εντοπίζουν τον κορεσμό οξυγόνου σε παρόμοιο εύρος με αυτό των clips.
Η τεχνική αφορά το να βάζουν οι συμμετέχοντες το δάχτυλό τους πάνω από την cqamera και το flash ενός smartphone.
Για να συλλέξουν στοιχεία για την εκπαίδευση και δοκιμή του αλγόριθμου, οι ερευνητές φόρεσαν το κλασικό οξύμετρο στο δάχτυλο καθενός από τους συμμετέοχοντες και άλλο δάχτυλο του ίδιου χεριού το έβαλαν πάνω από το smartphone.
Η camera καταγράφει
Κάθε φορά που χτυπά η καρδιά, φρέσκο αίμα ρέει μέσω της περιοχής που φωτίζεται από το flash.
Η camera καταγράφει πόσο αίμα απορροφά το φως από το φλας σε καθένα από 3 χρωματιστά κανάλια που μετρά: κόκκινο, πράσινο και μπλε.
Στη συνέχεια οι ερευνητές μπόρεσαν να βάλουν τις μετρήσεις στο μοντέλο.
Αποκτήθηκαν στοιχεία περισσότερων των 10.000 μετρήσεων οξυγόνου από 61% έως 100%.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 4 συμμετεχόντων για να εκπαιδεύσουν τον αλγόριθμο να εντοπίσει τα επίπεδα οξυγόνου.
Τα υπόλοιπα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να επικυρωθεί η μέθοδος και στη συνέχεια για να εξετάσουν πόσο καλή επίδοση είχε σε νέους συμμετέχοντες.
Oι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν την έρευνα εξετάζοντας τον αλγόριθμο σε περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται για καλό πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη βιοιατρικών συσκευών που υποβοηθώνται από μηχανική μάθηση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο npj Digital Medicine.
Πηγές:
npj Digital Medicine, University of Washington
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Η Novartis καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024