Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα οι γιατροί της χώρας, προκειμένου να εκλέξουν διοικήσεις σε 60 Ιατρικούς Συλλόγους.

Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια και θα γίνουν μόνο την Κυριακή στους μικρούς Συλλόγους. Στους μεγάλους Συλλόγους, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, 16 και 17 Οκτωβρίου.

Σε 15 Ιατρικούς Συλλόγους, ο υποψήφιος πρόεδρος διεκδικεί τη θέση για πρώτη φορά και σε 19 Συλλόγους διεκδικεί την επανεκλογή του για δεύτερη φορά.

Σε όλη τη χώρα, δραστηριοποιούνται περίπου 68.780 γιατροί, τόσο ελευθεροεπαγγελματίες όσο και του δημοσίου συστήματος Υγείας, αλλά δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις στους Συλλόγους τους.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με κάλπη ή (με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου) ηλεκτρονικά ή σε συνδυασμό: ηλεκτρονικά και κάλπη. Ηλεκτρονική ψηφοφορία μόνον, θα πραγματοποιηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Στις Κυκλάδες, η ψήφος είναι επιστολική, ένα μέτρο που ισχύει από πολλά χρόνια.

Στις κάλπες θα υπάρχουν 4 ψηφοδέλτια: Για εκλογή του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, για εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και για την εξελεγκτική επιτροπή.

Σε ένα εύλογο διάστημα από την εκλογή των εκπροσώπων στον ΠΙΣ (πάνω από 30 μέρες), θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση του ΠΙΣ με τη νέα της σύνθεση και θα εκλέξει τον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την εξελεγκτική επιτροπή του δευτεροβάθμιου οργάνου.

Οι εκλογές στον μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας, τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), θα γίνουν στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, όπου θα στεγαστούν όλα τα εκλογικά τμήματα.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης έχουν εκδοθεί οδηγίες σε κείμενο και στο youtube για ψηφοφορία με smart phone, laptop, tablet ή υπολογιστή σπιτιού ή του γραφείου του Συλλόγου, οποιαδήποτε στιγμή, από τις 9 το πρωί της Κυριακής έως τις 8 το βράδυ της Δευτέρας.

Ιδιαιτερότητες

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε όλος ο κλάδος ενωμένος να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (φωτογραφία) υπογράμμισε πως οι φετινές εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους είναι μία σειρά από ιδιαιτερότητες, καθώς γίνονται μετά την πανδημία, που έχει αλλάξει τα πάντα στον χώρο της Υγείας και το οποίο έχουν αντιληφθεί ή θα το αντιληφθούν όλοι.

Είναι, δε, μία εποχή που γίνονται μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της Υγείας, όπως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και η δυνατότητα μερικής απασχόλησης γιατρών στο ΕΣΥ. Πρέπει όλοι να συμβάλουν στο πως θα εξελιχθεί η μεταρρύθμιση και στο πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

"Και σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει όλοι οι ιατροί να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας. Το εκλογικό δικαίωμα δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά ανάγκη, ώστε μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για το επάγγελμά μας, να έχει φωνή το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Στις νέες αρχαιρεσίες θα πρέπει να δοθεί φωνή και σε νέους γιατρούς, καθώς αποτελούν την επόμενη γενιά της ιατρικής μας κοινότητας που θα διατυπώσουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης Ιατρικής", σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά
Προστασία από κεραυνούς - Πώς τους επηρεάζουν κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα