Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού, καταγράφεται σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα.
Η άρνηση στον εμβολιασμό στους υγειονομικούς είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, το οποίο επιχειρεί να αποτυπώσει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine X.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.504 νοσοκόμες και μαίες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στόχος ήταν να καθοριστούν τα ποσοστά εμπιστοσύνης των υγειονομικών στον εμβολιασμό και τους παράγοντες που τούς επηρεάζουν σε κάθε χώρα.
Διεξήχθησαν 30 σε βάθος συνεντεύξεις με 10 υγειονομικούς σε ένα υποσύνολο τριών χωρών (Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) για να διερευνηθούν οι λόγοι που εμποδίζουν τον εμβολιασμό και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο δισταγμός εμβολιασμού μεταξύ των ασθενών.
Από την ανάλυση προέκυψε πως το νοσηλευτικό προσωπικό από την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελβετία είχαν μικρότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην ασφάλεια, στη σημασία και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικά.
Στο Μαρόκο (35%), στην Τουρκία (53%) και στην Ελλάδα (69%) καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό.
Στο Μαρόκο, δε, μόλις το 34% των υγειονομικών θεωρούν πολύ πιθανό να συστήσουν εμβολιασμό με το εμβόλιο MMR (ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας), μόλις το 31% κατά του HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) και το 29% το εμβόλιο κατά της CoViD.
Ποσοστά εμβολιασμού υγειονομικών ανά χώρα και εμβόλιο
Εμπιστοσύνη
Οι επαγγελματίες Υγείας θεωρούνται ευρέως ως η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για θέματα που σχετίζονται με τα εμβόλια. Αρκετοί από αυτούς, ωστόσο, δεν διστάζουν να αναφερθούν στη δική τους διστακτικότητα.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέφεραν έλλειψη εμπιστοσύνης στις υγειονομικές αρχές και στις πληροφορίες που παρέχουν.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε πως τα βασικά εμπόδια των υγειονομικών στο να αποδεχτούν τους εμβολιασμούς είναι ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τα εμβόλια και η απουσία χρόνιου νοσήματος.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι υγειονομικοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβολιαστική εκστρατεία και υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη τους στον εμβολιασμό, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη στάση τους έναντι των ασθενών.
Θεωρούν, επίσης, απαραίτητη τη διερεύνηση του αντίκτυπου των πολιτικών, κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών πλαισίων που υπάρχουν σε κάθε χώρα σε σχέση με τις ανησυχίες για τα εμβόλια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Τι πρέπει να γίνει με ταξίδια και εμπόριο λόγω του μεταπνευμονοϊού στην Κίνα
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ 71χρονος με πνευμονία - Θετικός στον μεταπνευμονοϊό hMPV
Μεταπνευμονοϊός: Πόσο απασχολεί την Ελλάδα ο ιός που είναι σε έξαρση στην Κίνα