Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί λόγοι για να προτιμήσουμε τη γλυκοπατάτα. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και άλλων απαραίτητων συστατικών. Είναι πιο χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κανονική πατάτα, άρα αποτελεί και πιο κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
Εμείς όμως θα εστιάσουμε και στη γεύση. Επειδή η γλυκοπατάτα έχει ιδιαίτερη γεύση που την κάνει πρωταγωνιστή σε πολλά πιάτα, αλλά και εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέας. Ας δούμε μερικές πολύ απλές και νόστιμες συνταγές.
Αρχικά, η κλασική σούπα βελουτέ
Ξεφλουδίστε και κόψτε τρεις γλυκοπατάτες και βράστε τις, μαζί με 1 μεσαίο κρεμμύδι, 1 ξινόμηλο με τη φλούδα του, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και τα αγαπημένα σας μυρωδικά. Το κύμινο και το τζίντζερ ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους, η γλυκοπατάτα όμως αγαπάει πολύ και τα καυτερά κόκκινα πιπέρια. Λιώστε τα βρασμένα λαχανικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η σούπα βελουτέ και σερβίρετε με λίγους κολοκυθόσπορους.
Γλυκοπατάτες στο φούρνο, σαν τηγανιτές
Αποφύγετε τα λιπαρά του τηγανιτού, με το να αλείψετε ελαφρώς τις γλυκοπατάτες με ελαιόλαδο, να ρίξετε από πάνω λίγο πιπέρι και να τις ψήσετε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά.
Σαλάτα με γλυκοπατάτα, αβοκάντο και φασόλια
Τι θα χρειαστούμε: 1 γλυκοπατάτα που θα την ψήσουμε, 1 αβοκάντο σε κυβάκια, 2/3 της κούπας μαύρα φασόλια, 2 κ.σ. κρεμμύδι, χυμό ενός λεμονιού, μαϊντανό, πάπρικα, σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Τσίλι με γλυκοπατάτες και μαύρα φασόλια
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε ελαιόλαδο και ένα κομμένο κρεμμύδι. Σωτάρετε για λίγο και προσθέστε σκόρδο και 2 μεγάλες γλυκοπατάτες ψιλοκομμένες. Σωτάρετε για 3-4 λεπτά. Ρίξτε μέσα σκόνη τσίλι, πάπρικα, κύμινο και αλατοπίπερο. Μετά από λίγο προσθεστε 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια, 2 κούπες ζωμό λαχανικών και 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια. Φέρτε το τσίλι σε σημείο βρασμού και μετά αφήστε το να σιγοβράζει, για περίπου 25 λεπτά, χωρίς να έχετε βάλει το καπάκι στην κατσαρόλα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε