Ο χρόνος που περνάμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας. Ειδικότερα, στις μέρες μας, παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότερα άτομα εργάζονται σε χώρο γραφείου.
Πέρα από τον άμεσα ψυχικό και πνευματικό αντίκτυπο που μπορεί να ασκήσει ένα επάγγελμα γραφείου στο κάθε άτομο, υπάρχουν και άλλες δυσάρεστες συνέπειες που ενδέχεται να επέλθουν, δίχως να καταστούν άμεσα εμφανείς.
Λόγου χάρη, κάποιος, ο οποίος είναι αναγκασμένος να εργάζεται μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, σταδιακά μπορεί να βλάψει τους μυς του, χωρίς να το αντιληφθεί. Πώς μπορεί να οδηγηθεί σε αυτό; Εάν η στάση του σώματος του δεν είναι ορθή, δεν αποκλείεται να έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα που σχετίζονται με το μυοσκελετικό του σύστημα.
Λαμβάνοντας υπόψιν την πληθώρα χρόνου που αξιοποιούμε στο εργασιακό μας περιβάλλον, καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε ορισμένες τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να καταστήσουν το εκάστοτε επάγγελμα γραφείου «φιλικό» απέναντι στο ανθρώπινο σώμα, αποτρέποντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοσκελετικών προβλημάτων.
Η Εργονομία στο γραφείο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά
Η Εργονομία είναι η επιστήμη εκείνη που ασχολείται με την επενέργεια που ασκεί το εργασιακό (ή άλλο) περιβάλλον στους ανθρώπους και μεριμνά για τη βελτίωση των συγκεκριμένων συνθηκών, μέσω της εφαρμογής ορισμένων μεθόδων.
Προβαίνει στη σχεδίαση εργαλείων, μηχανών και στην κατάλληλη διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, με πρωταρχικό σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών. Αποβλέπει δηλαδή στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, της ευεξίας και της υγείας, εντός του εργασιακού χώρου.
Μερικές εργονομικές αλλαγές και ρυθμίσεις στο χώρο του γραφείου μπορούν να συνδράμουν στον περιορισμό της πίεσης που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης πόνων.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως η εργονομία στο χώρο εργασίας δεν έγκειται στην τήρηση αυστηρών κανόνων, αλλά στην υιοθέτηση βασικών αρχών, που καθιστούν το χώρο εργασίας σας άνετο και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Για το σκοπό αυτό, προτείνονται τα ακόλουθα:
- Οσο εργάζεστε σε καθιστή στάση στο χώρο του γραφείου σας, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια, για να παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής της στάσης τους, χωρίς να χρειάζεται να τεντωθείτε ή να στριφογυρίζετε.
- Ορθή καθιστή στάση θεωρείται εκείνη κατά την οποία ο εργαζόμενος κάθεται ακριβώς μπροστά και πλησίον του σημείου όπου επιτελείται η εργασία.
- Το τραπέζι και η καρέκλα εργασίας πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο, ούτως ώστε η επιφάνεια εργασίας να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με τους αγκώνες. Η πλάτη χρειάζεται να είναι ίσια και οι ώμοι χαλαροί.
- Επιλέξτε μία καρέκλα γραφείου που περικλείει και υποστηρίζει όλο το μέρος της σπονδυλικής στήλης. Το ύψος της καρέκλας πρέπει να ρυθμιστεί καταλλήλως, έτσι ώστε τα πόδια να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα. Οι μηροί πρέπει να είναι παράλληλοι με το πάτωμα. Για επιπρόσθετη υποστήριξη της οσφυϊκής μοίρας, συνιστάται η προσθήκη ανατομικού μαξιλαριού μέσης.
- Είναι απαραίτητο να υπάρχει διάκενο για τα πόδια σας, τα γόνατα και τους μηρούς σας. Σε περίπτωση που το γραφείο σας είναι ψηλό, ανασηκώστε την καρέκλα σας. Η χρήση ενός υποπόδιου συμβάλλει στη σωστή στήριξη των ποδιών σας. Αν δεν διατίθεται, χρησιμοποιείστε ένα σκαμπό ή φτιάξτε μία στοίβα από βιβλία.
- Οι καρποί των χεριών πρέπει να είναι τοποθετημένοι πιο χαμηλά από τους αγκώνες. Ο πήχης και ο καρπός είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και οι αγκώνες να είναι κοντά στο σώμα. Όταν εργάζεστε μπροστά από ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι αναγκαία προϋπόθεση η παροχή στηρίγματος στους αγκώνες, τους βραχίονες ή τις παλάμες. Τοποθετήστε τους βραχίονες στη μέση του κορμού.
- Το άνω μέρος της οθόνης χρειάζεται να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών. Εν γένει η οθόνη πρέπει να έχει απόσταση από τα μάτια όσο περίπου το μήκος ενός χεριού. Εάν το κεφάλι σας γέρνει προς τα πίσω, δοκιμάστε να χαμηλώσετε την οθόνη. Διατηρήστε την οθόνη του υπολογιστή ευκρινή και καθαρή.
- Το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι κεντρικά ευθυγραμμισμένοκαι τοποθετημένο σε απόσταση περίπου 50 cm από τα μάτια. Βασικά αντικείμενα στο γραφείο (π.χ. συρραπτικό, τηλέφωνο, έντυπα υλικά, κ.ά.) συνιστάται να μην απέχουν πολύ. Σε περίπτωση που τα αντικείμενα αυτά είναι μικρά σε μέγεθος, τοποθετήστε τα μία υπερυψωμένη επιφάνεια. Έτσι, θα αποφευχθεί η κόπωση του αυχένα, καθώς δεν θα χρειάζεται να κλίνετε προς τα εμπρός ή να σκύψετε το κεφάλι.
- Σηκωθείτε, όταν χρειαστείτε ένα αντικείμενο που αδυνατείτε να το προσεγγίσετε καθήμενοι. Τα αντικείμενα γενικά καλό είναι να αποθηκευτούν σε χώρο εύκολα προσβάσιμο, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική κάμψη.
- Τοποθετήστε το ποντίκι του υπολογιστή κοντά σας και κατά προτίμηση στην αντίθετη πλευρά του γραφείου από το τηλέφωνο. Όσο πληκτρολογείτε, οι καρποί σας πρέπει να παραμένουν ίσιοι, τα μπράτσα σας τοποθετημένα κοντά στο σώμα σας και τα χέρια σας λίγο χαμηλότερα από τους αγκώνες σας.
- Μπορείτε να εναλλάσσετε το χέρι με το οποίο χειρίζεστε το ποντίκι. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και ταυτόχρονα πληκτρολογείτε, να χρησιμοποιείτε ακουστικά.
- Τα μικρά και συχνά διαλείμματα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επωφελή. Λόγου χάρη, συνιστούμε να σηκώνεστε και να περπατάτε γύρω από το γραφείο σας για 20-60 δευτερόλεπτα, κάθε 45-60 λεπτά περίπου.
- Στο χώρο εργασίας σας, ο φωτισμός πρέπει να είναι μέτριος. Το φως δεν πρέπει να είναι περισσότερο από αυτό που ενδείκνυται για τη χρήση υπολογιστή και ο αερισμός χρειάζεται να είναι επαρκής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι