Εντονη άσκηση για 6 λεπτά θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής ενός υγιούς εγκεφάλου και να καθυστερεί την έναρξη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως το Alzheimer και το  Parkinson, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology δείχνει ότι σύντομη αλλά έντονη ποδηλασία αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένης πρωτεΐνης που είναι αναγκαία για τη φόρμα του εγκεφάλου,  τη μάθηση και τη μνήμη και θα μπορούσε να προστατεύει από τη νοητική εξαθένηση.

Η πρωτεΐνη BDNF προάγει τη νευροπλαστικότητα και την επιβίωση των νευρώνων. Ερευνες σε ζώα έδειξαν ότι η αύξηση της διαθεσιμότητας της BDNF ενθαρρύνει τη δημιουργία και αποθήκευση αναμνήσεων, ενισχύει τη μάθηση και τις νοητικές επιδόσεις.

Για να διαχωρίσουν την επίδραση της νηστείας και της άσκησης στην παραγωγή BDNF ερευνητές του University of Otago,  συνέκριναν τους παράγοντες για να μελετήσουν την επίδραση

  • Νηστείας για 20 ώρες
  • Ελαφράς άσκησης για 90 λεπτά (χαμηλής έντασης ποδηλασία)
  • Υψηλής έντασης άσκηση (6 λεπτά έντονης ποδηλασίας)
  • Συνδυασμός άσκησης και νηστείας

Οι ερευνητές είδαν ότι σύντομη αλλά έντονη άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της BDNF σε σύγκριση με μια ημέρα νηστείας με ή χωρίς μακράς διάρκειας ελαφρά άσκηση.

Η BDNF αυξήθηκε 4-5 φορές περτισσότερο σε σύγκριση με τη νηστεία ή την παρατεταμένη δραστηριότητα.

Συμμετείχαν 12 σωματικά δραστήριοι άνθρωποι.

Πηγές:
The Journal of Physiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού