Nέα έρευνα του QIMR Berghofer ανακάλυψε ότι χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την επιβίωση από καρκίνο ωοθηκών.

Η έρευνα έγινε σε 900 γυναίκες από την Αυστραλία, που μόλις διαγνώσθηκαν με καρκίνο ωοθηκών και ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ασπιρίνη.

Η Dr. Azam Majidi δήλωσε ότι γυναίκες που ανέφεραν ότι λάμβαναν τέτοια τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα τους 12 μήνες μετά τη διάγνωση, ζούσαν περισσότερο, κατά μέσον όρο. Οι περισσότερες από τις συxνές χρήστριες λάμβαναν καθημερινά χαμηλής δόσης ασπιρίνη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών θα μπορούσε να βελτιώνει την επιβίωση σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών άσχετα από το αν η έναρξη χρήσης έγινε πριν ή μετά τη διάγνωση.

Η διαφορά που παρατηρήθηκε θα μεταφραζόταν σε επιπλέον 2,5 μήνες επιβίωσης κατά μέσον όρο τα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Εως το  80% των γυναικών εμφανίζουν υποτροπή μετά την αγωγή.  Η νέα έρευνα υπέδειξε ότι σε όσες συχνά έκαναν χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, ο καρκίνος δεν επέστρεψε τόσο γρήγορα.

Η Dr. Majidi δήλωσε ότι τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα ότι χαμηλής δόσης ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβίωση από καρκίνο ωοθηκών σε επίπεδο πληθυσμού. Τόνισε ότι η ασπιρίνη δεν είναι ασφαλής για όλους και να μην αρχίσουν τη λήψη γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθοιύν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές:
JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας