Καίριο πλήγμα έχουν υποστεί νοσοκομεία και δομές Υγείας στις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μερική ή ολική ζημιά έχουν υποστεί σεισμό 15 νοσοκομεία στην Τουρκία και 4 στη Συρία, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και 48 δομές Υγείας. Η ιατρική φροντίδα παρέχεται από μονάδες που έχουν στηθεί στο πεδίο.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως επιχειρείται η εξασφάλιση πρόσβασης στους πιο ευάλωτους και στους πληγέντες, για άμεση φροντίδα σε τραύματα, η παροχή φαρμακευτικής φροντίδας και ο έλεγχος εστιών μεταδοτικών ασθενειών. Επιχειρείται, επίσης, παροχή ψυχιατρικής υποστήριξης και συντονισμός της διεθνούς βοήθειας που φτάνει στις πληγείσες χώρες.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και όσους έχουν νοσήματα.

Στη Συρία, 20 δομές Υγείας έχουν υποστεί συνολικά σημαντικές ζημιές και είναι σε εξέλιξη αξιολόγηση των εγκαταστάσεων. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ οι υπηρεσίες κατακλύζονται από τραυματίες.

Η λειτουργία των συστημάτων Υγείας έχει διαταραχθεί σοβαρά και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αύξηση της CoViD, των λοιμώξεων του αναπνευστικού, χολέρα και άλλες υδατογενείς μολύνσεις, ιλαρά και χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ εκτιμούν πως οι συνέπειες αυτής της καταστροφής στην Υγεία είναι άνευ προηγουμένου και στις δύο χώρες και η δύσκολη κατάσταση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Παρατηρούνται περιστατικά υποθερμίας και επιδείνωση ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Γίνεται λόγος για αυξημένη νοσηρότητα και κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, λόγω διακοπής της μαιευτικής υπηρεσίας.

Παροχή βοήθειας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus (φωτογραφία), πραγματοποιεί επίσκεψη στις δύο χώρες και δήλωσε χθες από τη Συρία πως έχουν, μέχρι στιγμής, διανεμηθεί 110 τόνοι ιατρικών προμηθειών σε πληγείσες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως είπε, είχε προγραμματιστεί να φτάσει χθες το βράδυ στη Δαμασκό μία πτήρη με εξειδικευμένο υγειονομικό υλικό, που είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.

Ο ΠΟΥ διέθεσε αμέσως 16 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για Έκτακτες Καταστάσεις για την αντιμετώπιση τόσο στη Συρία, όσο και στην Τουρκία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί 297 κωδικοί αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά το 2024
Ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων [μελέτη]
Κόπωση και εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη σχέση