H άσκηση φαίνεται να είναι πιθανός προστατευτικός τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης, αναφέρει νέα έρευνα του Anglia Ruskin University που δημοσιεύτηκε στο Trends in Urology & Men's Health.

Ερευνητές επισκόπησαν  54 έρευνες σε 3.485 συμμετέχοντες παγκοσμίως, που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Η επισκόπηση εξέτασε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και την αύξησή τους στο χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση ως παρέμβαση είχε υποσχόμενα αποτελέσματα σε πολλές από τις έρευνες και φάνηκε το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Mια από τις έρευνες της επισκόπησης έδειξε ότι το τρέξιμο για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα είχε την ίδια επίδραση στο χρόνο καθυστέρησης έως την εκσπερμάτιση που έχει η λήψη dapoxetine.

Aλλη έρευνα έδειξε ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους αύξαναν τον χρόνο καθυστέρησης από 1 σε 3 λεπτά, κατά μέσον όρο.

Η μελέτη επίσης εξέτασε προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας διάφορα είδη ψυχοθεραπείας και έρευνες έδειξαν, γενικά, θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του χρόνου πριν την εκσπερμάτις.

Ο Lee Smith, δήλωσε ότι  η μελέτη είναι επισκόπηση ερευνών στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η άσκηση, όπως το τρέξιμο και η εμπλοκή μυών του πυελικού εδάφους, δείχνει υποσχόμενη σε πολλές έρευνες.

Δεδομένου ότι τα φάρμακα συχνά έχουν  ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται ότι το καλύτερο φάρμακο για την αποφυγή της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί ενδεχομένως να βρίσκεται στην άσκηση- και αυτή η πιθανότητα χρειάζεται μεγαλύτερες έρευνες, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Πηγές:
Trends in Urology & Men's Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου