Η ικανότητα κάποιος να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα ενώ περπατά, αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 55, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεσήλικες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να περπατούν και να μιλούν ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, μια δεκαετία πριν το παραδοσιακό όριο των 65 ετών, αναφέρει έρευνα στο Lancet Healthy Longevity.

Η εξασθένηση προκαλείται από αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και όχι στη σωματική κατάσταση.

Δυσκολία στο να περπατά και να μιλά κάποιος ταυτόχρονα, στους συμμετέχοντες στην έρευνα, θα μπορούσε να είναι σημάδι επιταχυνόμενης εγκεφαλικής γήρανσης, δήλωσε ο Junhong Zho.

Δυσκολίες με τις 2 εργασίες ταυτόχρονα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αστάθεια στους άνω των 65 ετών.

Σε σύγκριση με το να περπατά κάποιος ήσυχα, το να κάνει 2 δουλειές προσθέτει στρες στο σύστημα κινητικού ελέγχου, επειδή οι 2 εργασίες θα πρέπει να ανταγωνιστούν για κοινούς πότους στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα να διαχειρίζεται κάποιος το στρες και να διατηρεί επαρκή επίδοση και στις 2 εργασίες είναι εγκεφαλική λειτουργία που τείνει να μειώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Άλλες δραστηριότητες που γίνεται πιο δύσκολο να κάνει κάποιος καθώς περπατά περιλαμβάνουν το διάβασμα πινακίδων και τη λήψη αποφάσεων.

Μελετήθηκαν σχεδόν 1.000 ενήλικες στην Ισπανία. Περιελήφθησαν 640 που πέρασαν από αξιολόγηση για το βηματισμό και νοητικές ικανότητες.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να περπατούν χωρίς βοήθεια. Οι ενήλικες 40-64 ετών, ήταν σχετικά σταθεροί όταν περπατούσαν σε φυσιολογικές, ήρεμες καταστάσεις.

Ακόμα και σε αυτή τη σχετικά υγιή ομάδα, όταν οι ερευνητές τους ζήτησαν να περπατήσουν και να κάνουν νοερά αριθμητική πράξη ταυτόχρονα, φάνηκαν ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές αλλαγές στο βηματισμό, στο μέσον της έκτης δεκαετίας.

Η ικανότητα να επιτελεί κάποιος 2 εργασίες ταυτόχρονα εξαρτάται από διάφορες νοητικές ικανότητες. Η επίδοση μπορεί να μειωθεί βάσει της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών.

Ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η γήρανση αλλάζει καθέναν από τους παράγοντες και οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος 2 εργασιών όσον αφορά την επίδοση σε μια ή δυο εργασίες.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η φτωχή επίδοση στον βηματισμό σε διπλή εργασία έχει συνδεθεί με κίνδυνο σημαντικής νοητικής βλάβης. πτώσεων και αλλαγές στην υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους.

Πολλές νόσοι σχετικές με τη γήρανση, πρώτα εμφανίζονται στη μέση ηλικία αλλά δεν αρχίζουν όλα να εξασθενούν στα 55. Ορισμένοι συμμετέχοντες άνω των 60 είχαν επίδοση στα τεστ το ίδιο καλή με συμμετέχοντες 50 ετών και κάτω. Ορισμένοι φαίνεται πως είναι πιο ανθεκτικοί στη γήρανση.

Πηγές:
Lancet Healthy Longevity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών