Το να λέμε ότι κάποιος περπατάει λάθος ακούγεται σχεδόν αστείο. Πώς γίνεται να κάνουμε λάθος αυτό για το οποίο είναι κυριολεκτικά φτιαγμένα τα πόδια μας; Κι όμως, υπάρχουν πολλά συχνά λάθη που όλοι μπορεί να κάνουμε στο περπάτημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Φοράμε λάθος παπούτσια
Τα σωστά παπούτσια βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών από υπερβολική χρήση στο πόδι και τον αστράγαλο. Φροντίστε τα παπούτσια που θα αγοράσετε να στηρίζουν σωστά το πόδι σας και να μην είναι πολύ στενά, ούτε πολύ φαρδιά. Επίσης, μην ξεχνάτε να αλλάζετε τα παπούτσια που είναι φθαρμένα, καθώς οι σόλες τους δεν θα προσφέρουν ικανοποιητική προστασία.
Κοιτάζουμε κάτω όταν περπατάμε
Ένας καλός λόγος για να μην σκύβουμε το κεφάλι είναι ότι αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στα γόνατα και τους αστραγάλους για να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος, και οδηγεί σε διαφορετικό τύπο βαδίσματος, ο οποίος δεν είναι ιδανικός.
Κάνουμε υπερβολικά μεγάλα βήματα
Το να κάνετε μεγαλύτερα βήματα μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικός τρόπος για να εντείνετε το περπάτημά σας, αλλά στην πραγματικότητα ασκεί περισσότερο στρες στο μυοσκελετικό σας σύστημα. Ένα πιο μεγάλο και ανοιχτό βήμα αναγκάζει το πόδι σας να γίνει πιο άκαμπτο και ίσιο, πράγμα που μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά την αντίσταση του εδάφους.
Δεν περπατάμε έξω
Αν το περπάτημά σας γίνεται μόνο σε διάδρομο και έξω επιλέγετε αποκλειστικά κάποιο μεταφορικό μέσο, αυτό σας στερεί αρκετά οφέλη. Το περπάτημα έξω το πρωί βοηθά τον οργανισμό μας να συνθέσει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, και είναι αποδεδειγμένο ότι λίγο περπάτημα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε σωματικό επίπεδο, το πόδι μας χρειάζεται να κάνει επιπλέον προσαρμογές όταν περπατάμε σε ανώμαλο έδαφος (δηλαδή οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός σπιτιού που δεν είναι πλάκα) οι οποίες βελτιώνουν την ισορροπία και γυμνάζουν το πόδι κατά μήκος. Αντιθέτως, το περπάτημα/τρέξιμο στον διάδρομο δεν έχει αυτά τα μπόνους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές