Ένα πολλά υποσχόμενο όπλο για τον εντοπισμό, την οπτικοποίηση και διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, προστέθηκε πρόσφατα στη "φαρέτρα" των γιατρών της Θωρακοχειρουργικής - Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Η συσκευή - πλοηγός "Illumisite" που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νοσοκομείο στην Ελλάδα, επιτρέπει την λεγόμενη ηλεκτρομαγνητική πλοήγηση στη βρογχοσκόποηση.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα ακριβούς προσέγγισης των περιφερικών βλαβών μέσα στις πολύπλοκες διακλαδώσεις του βρογχικού δέντρου, επιτρέποντας τη λήψη βιοψίας στις περιπτώσεις όπου οι συμβατικές μέθοδοι συνήθως αποτυγχάνουν. Η μέθοδος, που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα σε πέντε ασθενείς, παρέχει παράλληλα και θεραπευτικές λύσεις, σε μια ύπουλη μορφή καρκίνου με μεγάλα ποσοστά θνητότητας, που όμως έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης, ακόμα και ίασης, αν διαγνωστεί πρώιμα.
Μιλώντας στο iatronet.gr ο διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής – Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, δρ Νικόλαος Μπαρμπετάκης (φωτογραφία), εξηγεί τα πλεονεκτήματα που δίνει το νέο διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο, αλλά και για τις δράσεις του νοσοκομείου στον τομέα της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.
Όπως ο πλοηγός του αυτοκινήτου
Όπως αναφέρει ο κ. Μπαρμπετάκης, η συσκευή που εκτελεί την ηλεκτρομαγνητική πλοήγηση στη βρογχοσκόπηση "μ'ας κατευθύνει με ειδικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μέσα στις πολλές διακλαδώσεις του βρογχικού δέντρου, όπως κάνει και ο πλοηγός στο αυτοκίνητο. Μάς δίνει τη δυνατότητα να φτάνουμε σε πολύ - πολύ κοντινή απόσταση από έναν περιφερικό όγκο και να παίρνουμε το απαραίτητο υλικό βιοψίας". Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κλασικές μορφές βρογχοσκόπησης είναι ανεπιτυχείς στο 65% των περιπτώσεων σε αυτές τις περιφερικές βλάβες, προσθέτει, μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο όπλο στη "φαρέτρα" των γιατρών.
"Αυτό το μηχάνημα δεν υπάρχει σήμερα σε κανένα άλλο νοσοκομείο της χώρας, ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα", λέει, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη συμβολή του στην πρώιμη διάγνωση και στην έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. "Αν τον καρκίνο του πνεύμονα μπορέσεις να τον διαγνώσεις έγκαιρα και τον χειρουργήσεις έγκαιρα, μπορείς να πετύχεις πενταετή επιβίωση που ξεπερνά το 90% και στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ασθενών να μιλήσεις μετά από 10 χρόνια ίσως και για ίαση", επισημαίνει.
Η διαδικασία της ηλεκτρομαγνητικής πλοήγησης στη βρογχοσκόπηση εισέρχεται τόσο στην αρχική διάγνωση των περιφερικών βλαβών όσο και στη σταδιοποίησή τους με τη λήψη βιοπτικού υλικού, ενώ παρέχει και θεραπευτικές λύσεις. "Με την πλοήγηση μπορούμε να σημάνουμε τον όγκο, να πάμε να τον χρωματίσουμε και στη συνέχεια με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές – με μια διαδικασία θωρακοσκόπησης, ακόμα και με ρομποτικό βραχίονα που διαθέτει το νοσοκομείο μας ή με άλλη διαδικασία - να αφαιρέσουμε τη βλάβη πολύ εύκολα, γιατί μιλάμε για βλάβες πολύ μικρές σε μέγεθος. Άρα λοιπόν, η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και στο διαγνωστικό κομμάτι, αλλά και στο θεραπευτικό", αναφέρει ο κ. Μπαρμπετάκης.
Η διαδικασία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε πέντε ασθενείς, με πολύ καλά αποτελέσματα και μικρό ποσοστό παρενεργειών. "Το πλάνο είναι να μπορέσουμε να την εντάξουμε σχεδόν στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Δύο συνάδελφοι έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό στη συγκεκριμένη μέθοδο και θεωρώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματά μας θα είναι εφάμιλλα των κέντρων του εξωτερικού", σημειώνει.
Η σημασία της πρόληψης και του screening
Όπως παρατηρεί ο κ. Μπαρμπετάκης, μόνο το 15% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να οδηγηθούν στο χειρουργείο, προκειμένου να υποβληθούν σε ριζική χειρουργική επέμβαση, λόγω προχωρημένου σταδίου κατά τη διάγνωση.
"Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο είναι συνήθως τυχαία ευρήματα. Δηλαδή πρόκειται για ασθενείς που π.χ. προσέρχονται στο νοσοκομείο για κάποιο τροχαίο ατύχημα ή μπαίνουν για να χειρουργηθούν για κάποιον άλλο λόγο και στην ακτινογραφία θώρακος ρουτίνας εντοπίζεται μια βλάβη. Όμως, ακριβώς επειδή ακριβώς ο καρκίνος του πνεύμονα έχει μια και ύπουλη και επιθετική συμπεριφορά, εμείς θέλουμε να τον πιάνουμε όσο νωρίτερα γίνεται", εξηγεί και κάνει αναφορά στις πρωτοβουλίες της Κλινικής που διευθύνει στο θέμα της πρόληψης.
Στο ιατρείο διερεύνησης μονήρων πνευμονικών όζων, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του εξωτερικού ιατρείου, γίνεται προσπάθεια προληπτικής εξέτασης με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε άτομα ηλικίας από 50 έως 75 ετών, τα οποία καπνίζουν συστηματικά για περισσότερα από 20 πακέτα – έτη (ένα πακέτο τη μέρα για 20 χρόνια ή δύο πακέτα τη μέρα για 10 χρόνια).
"Στόχος είναι να εντοπιστούν μονήρεις συνήθως οζιδιακές βλάβες, δηλαδή να εντοπιστεί ο καρκίνος εν τη γενέσει του", αναφέρει, διευκρινίζοντας πως ελλείψει θεσμοθετημένου προγράμματος screening test η συγκεκριμένη προληπτική εξέταση γίνεται μεταξύ όσων προσέρχονται στο εξωτερικό ιατρείο ή μέσω των δράσεων της Μονάδας Προληπτικού Ελέγχου του Θεαγένειου, που επανεκκινούν μετά από ένα προσωρινό "πάγωμα" λόγω της πανδημίας.
"Με αυτές τις δράσεις και με τα νέα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στην πατρίδα μας που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισημαίνει ο κ. Μπαρμπετάκης, καταλήγοντας πως ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα επιτευχθούν με τη θεσμοθέτηση του screening test.
Διεθνής διάκριση για την Κλινική
Η Θωρακοχειρουργική – Ογκολογική Κλινική του Θεαγένειου έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διεθνή διάκριση, με την πιστοποίησή της από αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για το σύνολο της διαδικασίας διάγνωσης και θεραπείας.
"Είναι τιμή μας, γιατί είναι η πρώτη φορά που παίρνει τέτοια πιστοποίηση από τον μεγάλο φορέα της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ μια Θωρακοχειρουργική Κλινική στη χώρα μας. Έχει συμβεί σε τρεις ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο για χειρουργική κήλης, ποτέ μέχρι σήμερα για θωρακοχειρουργικά", ανέφερε στο iatronet.gr η διοικήτρια του Θεαγένειου, Λιάνα Κουρτέλη - Ξουρή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας