Στον αγώνα κατά του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) θέλει να υποστηρίζει ολοένα και περισσότερο τις χώρες ώστε να περάσουν από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της νόσου CoViD-19 και των συνεπειών της.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για την CoViD-19 που δημοσίευσε χθες ο Π.Ο.Υ,  οι χώρες θα υποστηριχθούν στην "πρόληψη, τον έλεγχο και τη διαχείριση".

Η στρατηγική, που καλύπτει τα έτη μεταξύ 2023 και 2025, είναι η τέταρτη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων CoViD-19 στην περιοχή Wuhan της Κίνας στα τέλη του 2019.

Η νέα στρατηγική του Π.Ο.Υ διατηρεί τους δύο στόχους του προηγούμενου σχεδίου του 2022: τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και τη θεραπεία των πασχόντων με τρόπο που να μειώνει τη θνησιμότητα και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επικεντρώνεται στη διαχείριση της μακράς διάρκειας της CoViD σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Οι μακροχρόνιες συνέπειες εμφανίζονται στο 6% των ατόμων που πάσχουν από CoViD-19.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να διατηρούν την ικανότητα των συστημάτων υγείας τους να αντιμετωπίσουν την επανεμφάνιση της νόσου και να προετοιμαστούν για την πιθανή εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων παραλλαγών, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε ότι αφορά το αν μπορεί να αποσυρθεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που είχε κηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Η απόφαση θα ληφθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ και θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί αρκετές ημέρες μετά τη συνεδρίαση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι είχαν μειωθεί κατά 95% από την αρχή του έτους - αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε