Άσχημα τα νέα για τις γυναίκες όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μελέτη της πανεπιστημιακής σχολής της Βιέννης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Frontiers in Public Health", δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική βελτίωση της μέσης ηλικίας θανάτου για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα τις τελευταίες δεκαετίες. Για τους άνδρες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, από την άλλη πλευρά, η μέση ηλικία θανάτου αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν συνεχή μείωση της μέσης ηλικίας θανάτου των ανδρών ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα μέχρι τη δεκαετία του 1990 στην Αυστρία, ανέφερε σήμερα η πανεπιστημιακή κλινική. Εκείνη την εποχή, οι πάσχοντες άνδρες έφταναν σε ηλικία λίγο κάτω από τα 68 έτη, ενώ οι γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα ζούσαν τότε κατά μέσο όρο σχεδόν μέχρι τα 71 έτη.

Μέχρι τη σημερινή δημοσίευση των Richard Felsinger, Ursula Kunze και Ernest Groman από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης, δεν ήταν γνωστό πώς είχε εξελιχθεί από τότε η μέση ηλικία θανάτου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην Αυστρία.

Η τρέχουσα ανάλυση των δεδομένων δείχνει μια αντίθετη τάση από τότε: Για τους άνδρες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα στην Αυστρία, δείχνει σημαντική αύξηση της μέσης ηλικίας θανάτου μεταξύ των περιόδων 1992-2001 (68,12 έτη) και 2012-2021 (70,72 έτη).

Αντίθετα, στις γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στις περιγραφόμενες περιόδους (1992-2001: 70,43 έτη- 2012-2021: 70,66 έτη).

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κλινική, η ανάλυση θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Αυστρία, της προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και των διαφορών στη συμπεριφορά του καπνίσματος ανάλογα με το φύλο.

"Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Αυστρία μπορεί να αντικατοπτρίζεται εν μέρει στην αύξηση της μέσης ηλικίας θανάτου μεταξύ των ανδρών με καρκίνο του πνεύμονα. Από την άλλη πλευρά, η ανοδική τάση δεν φαίνεται να επηρεάζει τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Felsinger.

Οι ερευνητές βλέπουν μια πιθανή εξήγηση στις διαφορετικές καπνιστικές συνήθειες των δύο φύλων και κάνουν έκκληση για αυξημένη πρόληψη μεταξύ των εφήβων γυναικών. Ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν βελτιώσεις από κάθε άποψη, οι γυναίκες έχουν προουσιάζουν αρνητικά στοιχελία ακόμη και όσον αφορά τη συχνότητα και την ηλικία έναρξης του καπνίσματος.

Η έναρξη του καπνίσματος σε νεαρή ηλικία έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες, και θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα στην έρευνα. "Έτσι, εκτός από τον επιπολασμό, αυτός θα μπορούσε επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις ιατρικές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες", επισήμαναν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των νέων περιπτώσεων καρκίνου στην Αυστρία το 2020, με 2.011 περιπτώσεις μεταξύ των γυναικών και 2.788 μεταξύ των ανδρών. Το κάπνισμα εξακολουθεί να θεωρείται η κύρια αιτία.

Με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο, ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των αιτιών θανάτου που σχετίζονται με τον καρκίνο στους άνδρες (21%) και στις γυναίκες είναι δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού (17%).

"Λόγω της αύξησης της μέσης ηλικίας θανάτου στους άνδρες και της στασιμότητας ως προς αυτό στις γυναίκες, βλέπουμε μια σαφή αρνητική τάση στο γυναικείο φύλο μέσω της ανάλυσής μας. Με βάση τα αποτελέσματά μας, συνιστούμε επομένως επειγόντως να στοχεύσουμε τα μέτρα πρόληψης στις γυναίκες, ιδίως στις έφηβες γυναίκες", απηύθυνε έκκληση ο Felsinger.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας