Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών έναντι γυναικών χωρίς το σύνδρομο, δήλωσαν ερευνητές.Όμως, αυτές με το σύνδρομο, που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο ωοθηκών.
Tα στοιχεία βρίστηκαν σε 2 εκατομμύρια γυναίκες.
Είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα του είδους της και οι συγγραφείς καλούν σε αυξημένη εγρήγορση για τον έλεγχο της υγείας ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Η Dr. Clarissa Frandsen, δήλωσε ότι η συνολική πιθανότητα γυναίκες με το σύνδρομο να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών είναι χαμηλή. Όμως, δήλωσε, οι οδηγίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες σε τέτοιες ασθενείς θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστάσεις για πιθανό κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών.
Tα προσαρμοσμένα για ηλικία ποσοστά εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών ήταν 11.7 ανα 100.000 ανθρωποέτη και 13.2 ανα 100,000 ανθρωποέτη σε γυναίκες με και χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αντίστοιχα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.
Η έρευνα περιέλαβε 1.7 εκατομμύριο γυναίκες που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1940-1994.
Επιπλέον ανάλυση έγινε σε γυναίκες 51 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 6.490 γυναίκες διαγνώστηκαν με επιθηλιακό καρκίνο ωοθηκών και 2.990 με όγκους ωοθήκης οριακής κακοήθειας σε 26 χρόνια.
Γενικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν ήταν στατιστικά σημαντικός για καρκίνο ωοθηκών και όγκους οριακής κακοήθειας σε γυναίκες με το σύνδρομο έναντι γυναικών χωρίς.
Ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο, όπως παχυσαρκία και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Όμως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με όσες δεν είχαν το σύνδρομο.
Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος για ένα τύπο όγκου ωοθηκών -serous borderline- σε γυναίκες με το σύνδρομο. Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα δεν κατηγοριοποιούνται ως καρκίνος αλλά δεν είναι εντελώς καλοήθη και έρευνες δείχνουν ότι μπορούν αργότερα να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Πηγές:
International Journal of Cancer.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού