Σε αγχωτικές καταστάσεις, πολλοί άνθρωποι αρέσκονται να τρώνε και να καταναλώνουν σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, πατατάκια και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα, ιδίως κατά τη διάρκεια παρατεταμένου στρες.
"Το στρες απενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που μας σηματοδοτεί ότι έχουμε φάει αρκετά", εξηγεί ο νευροβιολόγος καθηγητής δρ Χέρμπερτ Χέρτζογκ από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ. Ο Herzog και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ποντίκια για να μελετήσουν πώς το χρόνιο στρες επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά και το βάρος.
"Αποδείξαμε ότι το χρόνιο στρες σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πρόσληψης τροφής και σε προτίμηση των γλυκών, αλμυρών τροφών, γεγονός που με τη σειρά του προάγει την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία", δήλωσε ο Herzog.
"Τα στρεσαρισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πήραν διπλάσιο βάρος από τα ποντίκια που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα και δεν ήταν στρεσαρισμένα", εξηγεί ο συνάδελφος ερευνητής δρ Kenny Chi Kin Ip.
Άλλα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας και ανθυγιεινών τροφών, λέει ο καθηγητής Dr. André Kleinridders από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί επαρκώς γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο στρες και άλλοι όχι. Ούτε υπάρχει επαρκής έρευνα για το γιατί κάποιοι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν είναι στρεσαρισμένοι - και άλλοι λιγότερο.
Το φαγητό ηρεμεί
Ψυχολογικά, η συνήθεια του φαγητού μπορεί να εξηγηθεί από την καθυσηχαστική της επίδραση, λέει ο ψυχολογικός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας καθηγητής Dr. Michael Macht ("Hunger, Frustration and Chocolate").
Η ηρεμιστική επίδραση εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι τρώνε. Σε περίπτωση συναισθηματικού στρες, η επίδραση αυτή χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, δηλαδή για την καλύτερη αντιμετώπιση του στρες. "Πρόκειται για ένα μοτίβο που βασίζεται σε μαθησιακές διαδικασίες", λέει ο Macht.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να πηγαίνουν στο ψυγείο ή να ανοίγουν χέρι τους στο συρτάρι με τα γλυκά είναι ανθυγιεινό. Και όμως το κάνουν ξανά και ξανά.
Ο Kleinridders το εξηγεί ως εξής: "Γνωρίζουμε ότι οι διανοητικές μας ικανότητες μειώνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις και ότι είναι πιο πιθανό να πάρουμε λανθασμένες αποφάσεις. Η παρορμητικότητα αυξάνεται", λέει ο καθηγητής μοριακής και πειραματικής διατροφικής ιατρικής.
"Η καλή γεύση, το φαγητό υψηλής ενέργειας έχει από μόνο του ένα μεγάλο ερέθισμα και μια ισχυρή συναισθηματική επίδραση. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα είναι πολύ μεγάλη", προσθέτει ο Michael Macht. Για πολλούς ανθρώπους, λέει, το φαγητό είναι επομένως ένας ιδιαίτερα εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του στρες.
Σύμφωνα με τον Kleinridders, η ζάχαρη και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες εξασφαλίζουν την απελευθέρωση της ορμόνης της ευτυχίας ντοπαμίνης ακόμη και σε κατάσταση κορεσμού. "Αυτό δεν λειτουργεί με το μπρόκολο". Οι ορμόνες της ευτυχίας παρείχαν βραχυπρόθεσμη βελτίωση, είπε. "Αλλά αν συνεχίζετε να έχετε αρνητικό στρες και να φτάνετε στα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη", δήλωσε ο Kleinridders.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιβάλλεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Ερυθρός: Εισαγγελική παραγγελία για σύλληψη του συντηρητή του ασανσέρ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας