Έξαρση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό Echo σε νεογνά, καταγράφεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι αρχές στη Γαλλία ενημέρωσαν το ECDC για αύξηση της σοβαρής νεογνικής λοίμωξης από τον ιό Echo από πέρυσι. Μία σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενημέρωσαν για 19 ακόμη κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 οδήγησαν σε θάνατο των νεογνών.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί, επίσης, στην Κροατία, στη Σουηδία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, ενώ δύο θανάτους νεογνών έχουν αναφέρει και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το ECDC, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος παραμένει μικρός, προς το παρόν. Παρακολουθούν, ωστόσο, στενά την εξέλιξη του φαινομένου και καλούν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναφέρουν κάθε περιστατικό που μπορεί να σχετίζεται με τη λοίμωξη.

Ο ιός Echo ανήκει στην ομάδα που αρχικά ήταν γνωστή ως Enteric Cytapathagenic Human Orphan graip. Πλήττει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά επηρεάζει και το νευρικό σύστημα.

Οι ιοί της ομάδας αυτής έχουν συνδεθεί με άσηπτη μηνιγγίτιδα, εντερίτιδα, μυοκαρδίτιδα, μυοσίτιδα και πλευροδυνία. Κυριότερο σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά και σε άσηπτη μηνιγγίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Οι αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως η λοίμωξη συνδέεται με σοβαρή σήψη, που επιπλέκεται από ηπατική ανεπάρκεια και νευρολογική ή μυοκαρδιακή συμμετοχή λόγω μόλυνσης από τον ιό. Το σύνολο των κρουσμάτων αφορούσαν αγοράκια, μεταξύ των οποίων τέσσερα πρόωρα δίδυμα.

Όλα παρουσίασαν κλινικά σημεία σε ηλικία τριών έως έξι ημερών και πέντε από τα εννέα νεογνά γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος. Σε τέσσερις από τις πέντε μητέρες είχαν αναφερθεί συμπτώματα, όπως πυρετός και προβλήματα στο γαστρεντερικό τις τελευταίες τρεις μέρες πριν από τον τοκετό. Επτά από τα νεογνά έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Δύο περιπτώσεις κεραυνοβόλου ηπατίτιδας που συνδέονται με λοίμωξη από τον ιό αναφέρθηκαν τον Ιούνιο από την Ιταλία. Η μητέρα παρουσίασε ένα μόνο επεισόδιο πυρετού στις 35 εβδομάδες και δύο ημέρες ηλικίας κύησης. Τα νεογνά έχουν μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Η Ιταλία ανέφερε ένα τρίτο κρούσμα Ε11 σε νεογνό, το οποίο εισήχθη στη ΜΕΘ.

Εκτίμηση ECDC

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του ECDC εκτιμούν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό στον νεογνικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλή, με υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

Ο αντίκτυπος της μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι μέτριος, με υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο συνολικός κίνδυνος για τον νεογνικό πληθυσμό στην Ευρώπη εκτιμάται επί του παρόντος ότι είναι χαμηλός. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί εάν το στέλεχος του ιού σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Το ECDC συμμετέχει σε μία αναδρομική μελέτη, που θα διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εντεροϊών (ENPEN), με στόχο να βρεθεί εάν κυκλοφορούσαν οι εν λόγω ιοί σε νεογνά και βρέφη στην Ευρώπη, μεταξύ 2018 και 2023

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών