Μια νέα θεραπεία για την κατάθλιψη που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και φθηνή.
Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με συμμετέχοντες λίγο περισσότερους από 80 ενήλικες με μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και χαρακτηριστικά ανηδονίας, η επαυξημένη θεραπεία κατάθλιψης (Augmented Depression Therapy - ADepT) οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων από ό,τι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Η νέα παρέμβαση θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην πράξη με ελάχιστη προσπάθεια.
Τα προηγούμενα θεραπευτικά πρότυπα, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), συνδέονται με υψηλά ποσοστά υποτροπής έως και 50%. Στην κατάσταση υποτροπής, οι πάσχοντες αντιλαμβάνονται τα υπολειπόμενα συμπτώματα, όπως η ανηδονία και άλλα ελλείμματα στην ευημερία, ως ιδιαίτερα επιβαρυντικά.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα τρέχοντα θεραπευτικά πρότυπα δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς αυτές τις συνθέσεις συμπτωμάτων.
Ως εκ τούτου, ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση που στοχεύει ειδικά στα συμπτώματα της ανηδονίας και έχει ως στόχο να συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας.
Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι επαγγελματίες που κάνουν αξονική τομογραφία να μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν τη νέα παρέμβαση στην καθημερινή τους πρακτική.
"Το νέο στην ADepT είναι ότι η θεραπεία εστιάζει στις διαταραχές του θετικού καθώς και του αρνητικού συστήματος αξιών και ότι η αύξηση της ευημερίας είναι το πρωταρχικό σημείο της θεραπείας", εξήγησε η Andrea Benecke, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Ψυχοθεραπευτών της Γερμανίας (BPtK).
Η ADepT χρησιμοποιεί στοιχεία γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, όπως γνωστικές τεχνικές εστιασμένες στη λύση και συμπεριφορική ενεργοποίηση.
"Στην ADepT ενθαρρύνουμε τους πάσχοντες να αναπτύξουν μια νέα οπτική για τα προβλήματά τους, προκειμένου να ζουν καλύτερα με την καταθλιπτική διάθεση", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Barney Dunn, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Exter στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας.
Πρωταρχικός στόχος, είπε, είναι οι πάσχοντες να συνειδητοποιήσουν τι είναι σημαντικό για αυτούς και να προσδιορίσουν τα βήματα που απαιτούνται για να το επιτύχουν. Μόνο τότε θα μπορούσε να επιστρέψει η ευεξία και η χαρά για να ζήσουν μια ζωή που να συνάδει με αυτές τις αξίες.
Η ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε τώρα για πρώτη φορά την επαυξημένη θεραπεία κατάθλιψης σε μια μελέτη απόδειξης της έννοιας όσον αφορά τη σκοπιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 20 συνεδρίες CBT είτε ADepT από συμπεριφορικούς θεραπευτές, με σύντομη πρόσθετη εκπαίδευση.
Μια επαρκής ελάχιστη διάρκεια θεραπείας επιτεύχθηκε από το 88% της ομάδας KVT και το 85% της ομάδας ADepT.
Παρατηρήθηκαν δύο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε σκέλος (απόπειρες αυτοκτονίας), οι οποίες όμως δεν ταξινομήθηκαν ως σχετιζόμενες με τη μελέτη ή τη θεραπεία.
Η ADepT εξακολουθεί να πλεονεκτεί έναντι της KVT μετά από 18 μήνες.
Για τις αναλύσεις ήταν διαθέσιμα δεδομένα εκκίνησης και 6 μηνών από το 90% της κοόρτης KVT και το 78% της κοόρτης ADepT.
Οι επιδράσεις της θεραπείας ήταν μεγαλύτερες στην κοόρτη ADepT από ό,τι στην κοόρτη KVT.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η ADepT ήταν οικονομικά αποδοτική.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χορήγησή της κόστισε εξίσου πολύ με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, αλλά οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας ζωής. "Η μελέτη δείχνει ότι η ADepT έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει περαιτέρω τη θεραπεία για μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με κατάθλιψη", είναι η εκτίμηση του προέδρου της BPtK.
Μέχρι στιγμής, η επαυξημένη θεραπεία κατάθλιψης δεν έχει παίξει ρόλο για τη φροντίδα στη Γερμανία, δήλωσε η Benecke στη Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα.
"Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω μελέτες και μπορεί να αποδειχθεί ποιοι ασθενείς με κατάθλιψη επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτήν, η θεραπεία αυτή μπορεί να αποτελέσει μια λογική περαιτέρω εξέλιξη των ψυχοθεραπευτικών θεραπευτικών προσφορών", θεωρεί η Benecke.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε