Αφήστε τη γραφειοκρατία και τρέξτε τις διαδικασίες, λένε φαρμακοποιοί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, 14 μέρες μετά το ξέσπασμα του Daniel και την καταστροφική πορεία του.
Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνο Ματσιόλη, μας επιβεβαίωσε ότι οι αυτοψίες προχωρούν απίστευτα αργά με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για εκδοθεί το πόρισμα. Την ίδια στιγμή και o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης, μάς επιβεβαίωσε ότι εκκρεμούν ακόμη αυτοψίες σε αρκετά φαρμακεία.
Εκτιμάται ότι σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 11 φαρμακεία, ενώ την ίδια στιγμή 30 με 40 φαρμακεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές (λάσπες και νερά που ακόμη δεν έχουν καθαριστεί, κατεστραμμένα φάρμακα ψυχρής αλυσίδας, πολυήμερες διακοπές ρεύματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό κ.λπ).
Παράγοντες του κλάδου, μας ανέφεραν, ότι πρωτίστως ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται να ολοκληρώσει όλους τους ελέγχους καθώς οι πολίτες έχουν ανάγκη τα φαρμακεία της γειτονιάς για την προμήθεια των φαρμάκων τους. Διαφορετικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι πολλοί, ενώ τα κλειστά φαρμακεία σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου παρανομούν, καθώς -ο Νόμος- υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργούν κανονικά και σε καθημερινή βάση.
Εντωμεταξύ, προ λίγων ημερών προωθήθηκε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας (Λάρισας Μαγνησίας Τρικάλων και Καρδίτσας) επιστολή στις Φαρμακευτικές Εταιρείες, ξεχωριστά σε κάθε μία και στους συνδέσμους αυτών, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, την ΟΣΦΕ και τον ΠΦΣ με την οποία ζητήθηκε πέρα από την αύξηση της ροής προς τις φαρμακαποθήκες για όλα τα φάρμακα και ειδικά για όσα βρίσκονται σε έλλειψη, ευνοϊκή μεταχείριση για την επιστροφή κατεστραμμένων από το νερό ή αλλοιωμένων θερμοευαίσθητων φαρμάκων και μεγαλύτερη πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες που πιθανόν θα πιεστούν οικονομικά το προσεχές διάστημα από την αδυναμία πληρωμής αρκετών φαρμακείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής.
"Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη αυτή τη στιγμή με βάση την εικόνα που λαμβάνουμε από όλη την Περιφέρεια και θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με την επάρκεια σε φάρμακα που αφορά, σε τελική ανάλυση, συνολικά τη Δημόσια Υγεία.
Ασθενείς έχουν χάσει στην πλημμύρα τα φάρμακά τους και θα χρειαστούν επανασυνταγογράφηση ή βρίσκονται αποκλεισμένοι, χιλιάδες φάρμακα έχουν καταστραφεί στα πλημμυρισμένα φαρμακεία, φάρμακα ψυγείου έχουν καταστραφεί (και ιδιαιτέρως ελλειπτικά φάρμακα που βρίσκουμε με δυσκολία) στα φαρμακεία που είχαν πολύωρες ή πολυήμερες διακοπές ρεύματος.
Χρειαζόμαστε, επομένως, επειγόντως κάλυψη σε αντιβιοτικά, εμβόλια, αντιτετανικούς ορούς κλπ, εκτός των υπολοίπων φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις για τα οποία θα χρειαστεί, επίσης, να αυξηθούν σημαντικά οι ποσότητες προς τις φαρμακαποθήκες."
Πάντως, εκπρόσωποι φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, μας ανέφεραν ότι ευτυχώς μία- μία οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν εντολές στις φαρμακαποθήκες για αύξηση των φαρμάκων που θα διαθέσουν στην περιοχή. Ηδη μέχρι και σήμερα έχουν ενημερωθεί ότι σχετικές εντολές αύξησης των διαθέσιμων ποσοτήτων έχουν δώσει η Pharmaserve-Lilly, η Νovartis, η Boehringer Ingelheim και η GlaxoSmithKline S.A.
Μαθαίνουμε ότι τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όσο και οι Σύλλογοι της Θεσσαλίας βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία και με τις υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσουν τις ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην περιοχή, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση στο αίτημά τους μέχρι στιγμής είναι από όλες τις εταιρείες θετική.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις