Ακόμα και 1% μείωση στον βαθύ ύπνο ανά έτος σε ανθρώπους άνω των 60 ετών μεταφράζεται σε 27% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αναφέρει έρευνα, που υποδεικνύει ότι η ενίσχυση ή διατήρηση του βαθέος ύπνου (αργών κυμάτων) στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να απομακρύνει την άνοια.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Matthew Pase, του Monash School of Psychological Sciences και του Turner Institute for Brain and Mental Health στη Μελβούρνη, δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.
Εξέτασε 346 συμμετέχοντες άνω των 60 ετών που ολοκλήρωσαν 2 νυχτερινές έρευνες ύπνου σε χρονικές περιόδους από το 1995 έως το 1998 και από το 2001 έως το 2003, με μέσο χρόνο 5 ετών μεταξύ τους.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για άνοια από την ώρα της δεύτερης έρευνας ύπνου έως το 2018. Οι ερευνητές ανακάλυψαν κατά μέσον όρο ότι η ποσότητα βαθέος ύπνου μειώθηκε μεταξύ των 2 ερευνών, δείχνοντας απώλεια στον ύπνο αργών κυμάτων, με τη γήρανση.
Tα επόμενα 17 χρόνια σημειώθηκαν 52 περιστατικά άνοιας. Ακόμα και όταν έγινε προσαρμογή για ηλικία, φύλο, γενετικούς παράγοντες, κάπνισμα, χρήση υπνωτικών, αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών, κάθε εκατοστιαία μείωση στον βαθύ ύπνο κάθε χρόνο συνδεόταν με 27% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα αργά κύματα ύπνου στηρίζουν τον γηράσκοντα εγκέφαλο με πολλούς τρόπους και ότι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος ενισχύει τον καθαρισμό των μεταβολικών αποβλήτων του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης του καθαρισμού πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στη νόσο Alzheimer.
Εως σήμερα, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον ρόλο των αργών κυμάτων ύπνου στην εμφάνιση άνοιας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απώλεια αργών κυμάτων ύπνου ενδεχομένως μπορεί να είναι τροποποιήσιμος παρόντας κινδύνου για άνοια.
Η έρευνα έδειξε ότι γενετικός παράγοντας κινδύνου για Alzheimer αλλά όχι ο όγκος του εγκεφάλου συνδεόταν με επιταχυνόμενη πτώση του ύπνου αργών κυμάτων.
Πηγές:
JAMA Neurology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού