Υπήρχαν εξελιγμένα προσθετικά μέλη στον Μεσαίωνα; Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετό 400 ετών με σιδερένιο χέρι.

Ερευνητές στη Γερμανία δήλωσαν ότι το προσθετικό μέλος του σκελετού δείχνει εξελιγμένες ιατρικές πρακτικές.

Ερευνητές ανακάλυψαν τον σκελετό σε τάφο κοντά στην εκκλησία St. George στη Βαυαρία. Ανάλυση με ραδιοάνθρακα αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος με το προσθετικό χέρι πιθανόν ήταν άντρας 30-50 ετών και πρέπει να πέθανε μεταξύ 1450 και 1620.

Ακόμα και για έμπειρους αρχαιολόγους, το εύρημα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ένας σκελετός με μέρη των δαχτύλων του αριστερού του χεριού να λείπουν.

Ιχνη των οστών που διατηρήθηκαν δείχνουν πιθανό ακρωτηριασμό. Τα υπολείμματα του χεριού είναι κολλημένα σε εκλεπτυσμένη διάταξη.

Tο μεταλλικό μέρος αποκαλύπτει πόσο εξελιγμένη ήταν η ιατρική τον 150 αιώνα.

Ο Dr. Walter Irlinger, δήλωσε ότι το προσθετικό στο αριστερό χέρι πρόσθεσε 4 δάχτυλα, τα οποία ήταν φτιαγμένα ξεχωριστά από λαμαρίνα και ήταν ακίνητα. Ηταν παράλληλα το ένα στο άλλο και ελαφρώς κυρτά.

Το Freising ήταν η σκηνή στρατιωτικών επιθέσεων σε αρκετές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα στον τριακονταετή πόλεμο. Αυτό πιθανόν οδήγησε σε αυξημένο αριθμό ακρωτηριασμών και ζήτηση για προσθετικά.

Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πιο διάσημα ‘’σιδερένιο χέρι’’ το φορούσε ο Γερμανός ιππότης Götz von Berlichinge, που έχασε το δεξί του χέρι από τον καρπό όταν τα πυρά κανονιού πίεσαν το ξίφος του στο άκρο του, το 1504, κατά τον πόλεμο διαδοχής του Landshut. Εκείνο το προσθετικό ήταν κινητό και τεχνικά ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Πηγές:
SWNS

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές ανακούφισης από το ηλιακό έγκαυμα
Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Πώς θα βοηθήσω ένα παιδί με αυτισμό να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα