Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι το δέρμα καρχαρία ενδεχομένως μπορεί να δώσει στοιχεία για την εξέλιξη της ιατρικής στον άνθρωπο. Επιστήμονες του  Karolinska Institute εξετάζουν τις πιθανές βιοιατρικές ιδιότητες του δέρματος και της βλέννης καρχαρία ρίχνοντας φως στις αξιοσημείωτες ικανότητες ίασης αυτών των ψαριών.

Η ιατρική κοινότητα εξετάζει τώρα τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα του καρχαρία ως πηγή ιατρικών εξελίξεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μοναδική βιοχημεία του. Η έρευνά τους εστίασε στη βλέννη του δέρματος των καρχαριών περιλαμβανομένου του είδους Squalus acanthias και σχετικών ειδών.

Οι καρχαρίες έχουν τραχύ δέρμα που μοιάζει σαν γυαλόχαρτο.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το δέρμα καρχαρία έχει πολύ λεπτή στρώση βλέννης αλλά διαφέρει χημικά από αυτή άλλων ψαριών.

Η βλέννη του έχει λιγότερη οξύτητα και είναι σχεδόν ουδέτερη έχοντας πιο στενή χημική ομοιότητα με ορισμένα θηλαστικά, ακόμα και με την ανθρώπινη βλέννη έναντι άλλων ψαριών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι καρχαρίες έχουν μοναδική βιολογία και πιθανόν υπάρχουν πολλές βιοιατρικές εφαρμογές στον άνθρωπο που θα μπορούσε κάποιος να πάρει από αυτούς.

Η Bachar-Wikström δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα σε πιο βαθιά μοριακή κατανόηση.

Ζωα που εξελικτικά είναι πολύ μακριά από τον άνθρωπο μπορούν παρόλα αυτά να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικές με τους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Molecular Sciences.

Πηγές:
Journal of Molecular Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Κουρουγκλίεβ στα 86κ. ελευθέρας πάλης
Περπάτημα και τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία
Τι απαντά ο Αδ. Γεωργιάδης για την κατάσταση στο μαιευτήριο «Έλενα»