Άσκηση υψηλής έντασης, διάρκειας τριών μηνών, βασισμένη στις αρχές της μεθόδου Pilates, βελτίωσε αλματικά τη δύναμη σε ασθενείς που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης βελτίωσε, επίσης, τη λειτουργικότητα των ασθενών και μείωσε τον κίνδυνο πτώσης στα λειτουργικά τεστ. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές σε άλλες παραμέτρους, όπως η ευλυγισία, η αντοχή, καθώς και η στατική ισορροπία.

Η Σουζάνα Κορδώση (φωτογραφία δεξιά) και η Μαρία Αριστείδου (φωτογραφία αριστερά), διδάκτορας και υποψήφια διδάκτορας, αντίστοιχα, του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, μιλούν στο iatronet.gr για τα ευρήματα των δύο μελετών, τα οποία παρουσιάζουν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα

Η παρέμβαση είχε διάρκεια τριών μηνών, με πρόγραμμα διάρκειας 45 ως 60 λεπτών και συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα, με χρήση μικρού και μεγάλου εξοπλισμού. Συμμετείχαν 12 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 60 έτη, οι οποίοι είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και βρίσκονταν στην χρόνια φάση. Οι επτά από τους ασθενείς είχαν ημιπληγία.

Το πρόγραμμα προπόνησης περιελάμβανε εισαγωγή, προθέρμανση 5 λεπτών, κυρίως πρόγραμμα 35-50 λεπτών με αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις κινητικότητας (εξατομικευμένες ασκήσεις που στόχευαν σε ολόκληρο το σώμα, εστιάζοντας στην ισορροπία, τη δύναμη, τον συντονισμό, την ευλυγισία και την ιδιοδεκτικότητα) και αποθεραπεία 5 λεπτών με αναπνευστικές και διατατικές ασκήσεις.

Η ένταση ήταν 5.7 με βάση την κλίμακα Borg και από 50% μέχρι 70% με βάση τους καρδιακούς παλμούς.

Στατική ισορροπία

Στην πρώτη μελέτη αξιολογήθηκε η στατική ισορροπία, σε δοκιμές ισορροπίας στα δύο πόδια και στο ένα πόδι, και σε συνθήκες με ανοιχτά/κλειστά μάτια. Εκτελέστηκαν συνολικά 9 συνδυασμοί ισορροπίας, με μέγιστη διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και διάλειμμα 1 δευτερόλεπτο.

Με βάση τα αποτελέσματα, που παρουσίασε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και διδάκτορας του ΔΠΘ, Σ. Κορδώση, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές σε όλες τις μεταβλητές της στατικής ισορροπίας, εκτός από μία, στην οποία παρατηρήθηκε βελτίωση του εύρους ταλάντωσης, κάτι που στη βιβλιογραφία συνδέεται με τη μείωση της αστάθειας και του κινδύνου πτώσης.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι μια παρέμβαση πιλάτες βελτιώνει κάποιες από αυτές τις μεταβλητές, ενώ υπάρχει και έρευνα με την οποία συμφωνούν.

"Ήταν μικρό το δείγμα και μικρή η συχνότητα εφαρμογής, καθώς η άσκηση είχε συχνότητα μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Αν κάναμε 4 με 6 φορές θα μπορούσαμε να εντάξουμε μια προπονητική μονάδα μέσα στην εβδομάδα που να στοχεύει ειδικά στην ικανότητα ισορροπίας", σημειώνει η κ. Κορδώση, προσθέτοντας πως η μελέτη στόχευε γενικά στη φυσική κατάσταση και έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε αρκετές παραμέτρους.

Βελτίωση δύναμης και λειτουργικότητας

Στη δεύτερη μελέτη, που παρουσιάζει η υποψήφια διδάκτορας Μ. Αριστείδου, έγινε ένα τεστ SFT (Senior Fitness Test) για την συνολική αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των ασκούμενων, προσαρμοσμένο σε άτομα που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τεστ μετράει παραμέτρους όπως η ισορροπία, η λειτουργικότητα, η δύναμη, το εύρος κίνησης (διατατική ικανότητα) και η αντοχή.

"Βρήκαμε ότι αυξήθηκε αλματικά η δύναμη, ακόμα και στο παρετικό άκρο (σ.σ. στους 7 ασθενείς που είχαν δυσκολία κίνησης της μιας πλευράς)", αναφέρει η κ. Αριστείδου, προσθέτοντας πως βελτιώθηκε και η ισορροπία, στο σκέλος που αφορά τα λειτουργικά τεστ. «Ο ασθενής, για παράδειγμα, μπορεί να σηκωθεί από την καρέκλα και να σταθεί όρθιος με άνεση, ενώ πριν υπήρχε αστάθεια και κίνδυνος πτώσης», διευκρινίζει. Αντιθέτως, δεν υπήρξε βελτίωση στη σταθερότητά του, όπως έδειξε το δυναμοδάπεδο, όταν στεκόταν όρθιος χωρίς να μετακινείται.

Το τεστ δεν έδειξε μεγάλη διαφορά στις παραμέτρους της ευλυγισίας - κυρίως γιατί δεν ήταν αμιγώς στοχευμένο στην ευλυγισία - και της αντοχής, επειδή είναι δύσκολο να γίνουν ασκήσεις αντοχής σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες