Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ξεμείνει από καφέ το 2025, καθώς η αγορά παλεύει να αποσαφηνίσει την εφαρμογή των κανονισμών για την αποψίλωση των δασών, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO).
Η ΕΕ προχώρησε στα τέλη του περασμένου έτους σε θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων για τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα όπως καφέ, φοινικέλαιο και κακάο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν προέρχονται από αποψιλωμένη γη. Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του ICO Vanúsia Nogueira υποστηρίζει ότι παραμένουν «πολλές αμφιβολίες και ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη».
Οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου και οι περισσότερες εταιρείες έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με μέτρα που -υπό την απειλή προστίμων- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης. Οι επικριτές τονίζουν ότι οι κανονισμοί θα πλήξουν εκατομμύρια μικροαγρότες από την Ασία μέχρι την Αφρική.
«Η ΕΕ μπορεί να μην προμηθευτεί αρκετό καφέ» το 2025 εάν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων, δήλωσε η Nogueira στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ. «Οι νέοι κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας και μεγάλη πρόκληση για το επόμενο έτος».
Η Nogueira υπογραμμίζει ότι οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στους κανονισμούς για την αποψίλωση των δασών, τη στιγμή που η Ευρώπη αντιπροσωπεύει έως και το 80% των συνολικών αποστολών. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κόκκων στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, γράφει το Bloomberg.
Οι εταιρείες που επιδιώκουν να στείλουν εμπορεύματα στην ΕΕ καλούνται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα δεν παρήχθησαν σε γη που αποψιλώθηκε ή υποβαθμίστηκε από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι εισαγωγείς πρέπει να συλλέγουν δεδομένα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα οποία θα ελέγχονται με βάση τις ιστορικές πληροφορίες χρήσης γης.
Η ινδονησιακή Ένωση για το Φοινικέλαιο ανέφερε πρόσφατα ότι οι κανονισμοί συμβάλλουν στην αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά, ενώ ο βιετναμέζικος εξαγωγέας καφέ Simexco Dak Lak δήλωσε ότι οι κανόνες «δεν είναι καθόλου σαφείς».
«Δεν ξέρουμε τι είδους χάρτη θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ», δήλωσε ο Le Duc Huy, γενικός διευθυντής της Simexco, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα του Βιετνάμ. «Ακούσαμε για απαιτήσεις γεωγραφικών δεδομένων, αλλά δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε δηλώσεις, πώς να κάνουμε την ιχνηλάτηση και πώς θα ελέγχουν τα δεδομένα μας».
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα