Νέα εξέταση αίματος μπορεί τώρα να προβλέψει ποιο όργανο του σώματος είναι πιθανό να βλαφτεί πρώτο, αναφέρει έρευνα του Stanford Medicine. Η μέθοδος μπορεί να διαπιστώσει το ρυθμό γήρανσης των οργάνων και να αξιολογήσει τον κίνδυνο για νόσους όπως Alzheimer, διαβήτης και καρδιοπάθεια.
Η έρευνα έδειξε ότι περίπου 1 στους 5 υγιείς ενήλικες άνω των 50 ετων έχουν τουλάχιστον ένα όργανο που γερνά με σημαντικά πιο γρήγορο ρυθμό.
Η έρευνα έδειξε ότι το να έχει κάποιος ένα όργανο που γερνά γρήγορα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 15% έως 50% τα επόμενα 15 χρόνια, ανάλογα με το όργανο.
Μπορεί να υπολογιστεί η βιολογική ηλικία ενός οργάνου σε ένα φαινομενικά υγιές άτομο. Αυτό με τη σειρά του προβλέπει τον κίνδυνο για νόσους που συνδέονται με το συγκεκριμένο όργανο.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τη βιολογική ηλικία κάθε οργάνου σε μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ανακάλυψαν ότι το 18,4% όσων είχαν ηλικία άνω των 50 ετών είχαν τουλάχιστον ένα όργανο που γερνούσε πολύ γρηγορότερα από τον μέσο όρο βάζοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο για νόσο σε αυτό το όργανο εντός 15 ετών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα 5.678 ανθρώπων. Συνέδεσαν τα επίπεδα με όργανα και εντόπισαν πρωτεΐνες των οπαίων τα γονίδια ήταν σημαντικά πιο ενεργά σε ένα όργανο έναντι άλλων. Με χρήση αλγόριθμου προέβλεψαν τη βιολογική ηλικία κάθε οργάνου και τη συνέκριναν με την πραγματική ηλικία του συμμετέχοντος.
Διαφορές στην προβλεφθείσα και την πραγματική ηλικία σε 10 από 11 όργανα που μελετήθηκαν συνδέονταν στενά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια σε 15 χρόνια. Άνθρωποι με επιταχυνόμενη γήρανση καρδιάς είχαν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έναντι όσων είχαν καρδιά που γερνούσε φυσιολογικά.
Οσοι είχαν πιο γερασμένο εγκέφαλο είχαν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στα 5 χρόνια έναντι αυτών με πιο νεανικό εγκέφαλο. Η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου ήταν το ιδιο αποτελεσματική στην πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ με τους καλύτερους τρέχοντες βιοδείκτες. Η ταχεία γήρανση της καρδιάς και των νεφριών βοήθησε στην πρόβλεψη της υπέρτασης, του διαβήτη, της καρδιακής προσβολής και της κοιλιακής μαρμαρυγής.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.
Πηγές:
Nature.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος