Απαραίτητη όσο ποτέ μία νέα προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία -μέσω ενός μόνιμου διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων- θα εστιάζει στις ανάγκες των ασθενών και θα λαμβάνει υπόψιν τη βιωσιμότητα της αγοράς του φαρμάκου.

Η Αλληλούχιση Νέας Γενιάς (NGS) προσφέρει μεγάλο όγκο πληροφοριών για πολλαπλά γονίδια, και παρά το γεγονός ότι η ανάλυση των δεδομένων απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεθόδους βιοπληροφορικής, αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική για πολλούς τύπους καρκίνου.
Κομβικός για τη σύγχρονη ογκολογία ο ρόλος της ψηφιακής επεξεργασίας των Big Data ώστε να αξιοποιούνται για νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Οι τεράστιες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) συμβάλλουν στην επιτάχυνση της έρευνας προς κατάλληλες εξατομικευμένες θεραπείες & βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών.

Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής δράσης eCΑΝ αποτελεί οδηγό για τη χρήση της τηλεϊατρικής, στοχεύοντας τη μείωση των ανισοτήτων της πρόσβασης στην υγεία, μέσα από την αξιοποίηση της εμπειρίας των ίδιων των ασθενών.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα μηνύματα της επιστημονικής ημερίδας της All.Can Greece με τίτλο “ Ο ρόλος των δεδομένων στη σύγχρονη ογκολογία ”, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών από τον τομέα της ογκολογίας και των οικονομικών της υγείας.

Η θεματολογία της ημερίδας ανέδειξε τον κομβικό ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν η αξιοποίηση των δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και στις νέες εξατομικευμένες θεραπείες, καθώς και στις νέες ψηφιακές δυνατότητες ενδυνάμωσης των ογκολογικών ασθενών.

Την ημερίδα συντόνισαν η κα Μαρία Τόλια, καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο κος Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κου Κώστα Αθανασάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία μίας νέας προσέγγισης για τη διαχείριση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές δυσχέρειες που παρατηρούνται τόσο στο ζήτημα της προσφοράς σε σχέση με τις ανάγκες, όσο και στο ζήτημα της καταγραφής των σχετικών στοιχείων. Ο κος Αθανασάκης πρόσθεσε ότι η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου διαλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας, ο οποίος θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών μέσα από την αύξηση της δαπάνης, καθώς και στη βελτίωση της βιωσιμότητας της αγοράς του φαρμάκου.

O κος Αθανάσιος Βοζίκης, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσίασε ένα «χάρτη» της ακτινοθεραπείας στη χώρα μας, όπως αυτός αποτυπώθηκε από δύο μελέτες της All.Can Greece, οι οποίες και παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο παγκόσμιο Συνέδριο ISPOR 2023. O κος Βοζίκης αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει στον τομέα της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, στους τομείς των υπηρεσιών, της χρηματοδότησης και του αριθμού των ωφελούμενων, αλλά και στις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο ζήτημα των δεδομένων, όπως τη μη επικυρωμένη καταγραφή τους, καθώς και την άμεση ανάγκη διάθεσής τους στους ερευνητές.

Τον ρόλο των βιοδεικτών και της αξιοποίησης δεδομένων στην παθολογική ανατομική ανέδειξε στην εισήγησή του ο καθηγητής Παθoλογικής Ανατομικής του Α.Π.Θ κος Κυριάκος Χατζόπουλος. Στην εισήγησή του παρουσίασε μεθόδους εντοπισμού γονιδιακών μεταλλάξεων εστιάζοντας στην Αλληλούχιση Νέας Γενιάς (NGS), η οποία αποτελεί μία μέθοδο με πολύ υψηλή αναλογία εύρεσης πολύτιμων στοιχείων & πληροφοριών σε σύγκριση με τη δαπάνη που απαιτείται για την υλοποίησή της, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία της ψηφιακής επεξεργασίας & αξιοποίησης των πολύ μεγάλων όγκων πληροφοριών & δεδομένων που προκύπτουν από τις νέες ιατρικές τεχνολογίες.

Οι νέες προοπτικές που μας προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην επιτάχυνση της έρευνας προς εξατομικευμένες θεραπείες με επίκεντρο τον ασθενή ήταν το θέμα εισήγησης του κου Δημήτρη Γερογιάννη, τεχνολόγου εξειδικευμένου σε θέματα ΤΝ και μέλος του ομίλου AI Catalyst. Ο κος Γερογιάννης ανέδειξε τη σημασία του τρόπου λήψης των δεδομένων & της αντιπροσωπευτικότητας ως παράγοντες για τη μείωση των σφαλμάτων, καθώς και τις εξειδικευμένες δεξιότητες που απαιτούνται στη νέα εποχή της ΤΝ. Ταυτόχρονα παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει την ανωνυμία των δεδομένων και θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα με την ψήφιση των πλαισίων ΑΙΑct & EHDS (European Health Data Space).

Στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής δράσης eCΑΝ αφιερώθηκε η ομιλία της Προϊσταμένης Δ/νσης Πληροφορικής της 3ης Υ.ΠΕ., κας Στέλλας Σπύρου. Η eCAN αποτελεί μία κοινή δράση, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου συστάσεων για την ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής & της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία. Ενεργή σε 16 κράτη, η eCΑΝ εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την 3η Υ.ΠΕ. σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ινστιτούτο ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ. Οι πιλοτικές κλινικές, που υλοποιούνται στο πλαίσιό της, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τηλε-αποκατάστασης & τηλε-ψυχολογικής υποστήριξης και αξιολογούν τα αποτελέσματα σε PROMS & PREMS.
Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της All.Can Greece στο Youtube.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων υποστήριξη των εταιρειών: AMGEN, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, Genekor, MSD, Roche

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού