Μια έρευνα έδειξε ότι λήπτες μεταμοσχευμένου οργάνου ενδεχομένως μπορεί να αποκτήσουν περισσότερα από μια νέα καρδιά ή ένα νέο νεφρό. Σύμφωνα με ερευνητές του University of Colorado School of Medicine, η πλειοψηφία αυτών των ασθενών ενδεχομένως μπορεί να καταλήξει  να κληρονομεί και την προσωπικότητα του δότη.

Φανταστείτε κάποιος να ξυπνά από την εγχείρηση, όχι μόνο με ένα καινούργιο όργανο αλλά και με καινούρια αγάπη για τις κοτομπουκιές ή να αισθάνεται ξαφνικά μια έκρηξη συναισθημάτων που δεν υπήρχαν πρωτύτερα.

Για πολλούς λήπτες, αυτές οι αλλαγές είναι μια νέα και περίεργη εμπειρία.

Ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν άνθρωποι που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση οργάνου εμφανίζουν αλλαγές και στην προσωπικότητά τους.

Πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 47 ανθρώπους που έλαβαν μόσχευμα, από καρδιά έως νεφρά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις εμπειρίες τους πριν και μετά.

Ποσοστό 89% των συμμετεχόντων ανέφεραν κάποιου είδους αλλαγή στην προσωπικότητα. Αυτές κυμαίνονταν ευρέως, από αλλαγές στη διάθεση και το ταπεραμέντο έως τις προτιμήσεις για τις τροφές ή τα επίπεδα άσκησης. Ο τύπος του οργάνου φάνηκε να παίζει μικρότερο ρόλο από ότι εκτιμάτο. Οσοι έλαβαν νεα καρδιά ανέφεραν γενικά παρόμοιες αλλαγές με τους λήπτες άλλων οργάνων.

Οι αλλαγές δεν αφορούσαν μόνο τις προτιμήσεις για φαγητό ή χόμπι. Ορισμένες ήταν βαθιές και επηρέαζαν τη συναισθηματική κατάσταση, την κοινωνική συμπεριφορά και τις πνευματικές πεποιθήσεις.

Ενώ ορισμένοι λήπτες παρατήρησαν μετατόπιση προς πιο θετική διάθεση και αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση, άλλοι εμφάνισαν θέματα όπως άγχος, κατάθλιψη ή διακυμάνσεις διάθεσης.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως η υπόθεση της κυτταρικής μνήμης. Η ιδέα, δηλαδή, ότι τα όργανα φέρουν μνήμες, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και προσωπικές προτιμήσεις από τον δότη στη μορφή κυτταρικών αναμνήσεων. Αυτές και χαρακτηριστικά, στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον λήπτη.

Η καρδιά έχει νευρικό σύστημα που ορισμένοι ερευνητές έχουν ονομάσει «εγκέφαλος της καρδιάς», που πιθανόν θα μπορούσε να αποθηκεύει βιογραφικά στοιχεία για τον δότη.
Όμως κυτταρικές μνήμες ενδεχομένως μπορεί να μεταφερθούν με πιο συμβατικές διαδικασίες όπως επιγενετική, DNA, RNA, ή πρωτεΐνες.

Μια σημαντική ιατρική πράξη, όπως μεταμόσχευση οργάνου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχή, τη συναισθηματική κατάσταση και την αίσθηση ταυτότητας.

Ορισμένες αλλαγές απλώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ψυχολογικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης μετεγχειρητικού τραύματος, κατάθλιψης ή άγχους.

Για παράδειγμα, λήπτες μπορεί υποσυνείδητα να υιοθετούν νεα ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά προσωπικότητας ως υποσυνείδητο τρόπο αφομόιωσης της ζωής και ταυτότητας του ανώνυμου δότη στη δική τους εξελισσόμενη αυτοεικόνα.

Αυτού του είδους οι ψυχολογικές προσαρμογές και φαντασίες είναι συχνές σε λήπτες καθώς πασχίζουν να κατανοήσουν τη λήψη οργάνου από έναν άγνωστο.

Ενας λήπτης, όπως αναφέρεται στο Transplantology, δήλωσε ότι λίγες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε άρχισε να βλέπει όνειρα. Έβλεπε ένα φως να κατευθύνεται προς το πρόσωπό του και το πρόσωπό του να ζεσταίνεται πολύ και να καίει.

Άλλο μικρό αγόρι που έλαβε την καρδιά ενός νεκρού παιδιού, ξαφνικά αρνιόταν να παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο ήταν το ίδιο παιχνίδι που ο δότης του προσπαθούσε να φθάσει όταν έπεσε από ένα παράθυρο βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Tο εύρημα ότι ορισμένοι ασθενείς εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα να εμφανίσουν αλλαγές στην προσωπικότητά τους μετά από μεταμόσχευση ενός οργάνου είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους πιθανούς λήπτες πριν υποβληθούν σε μεταμόσχευση, καθώς τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να μειώσει τη διστακτικότητα και πιθανόν να βελτιώσει τη συμμόρφωση στη μετεγχειρητική  αγωγή, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγές:
Transplantology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους