Αν κάποιος έχει ανέλθει κοινωνικά και οικονομικά κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό του, αναφέρει νέα ιαπωνική έρευνα.

Συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν υψηλό σκορ όσον αφορά την ανέλιξη έτειναν να αποφεύγουν την άνοια ή να την εμφανίζουν χρόνια αργότερα, έναντι όσων δεν είχαν τέτοια επιτυχία, ανέφερε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ryoto Sakaniwa, του Osaka University.

Tα αποτελέσματα έδειξαν σχέση μεταξύ κοινωνικής κινητικότητας και κινδύνου για άνοια.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία της μελέτης Japan Gerontological Evaluation Study, με 9.200 συμμετέχοντες, 65 ετών και άνω, από το 2010 έως το 2016.

Δια βίου αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο του κάθε συμμετέχοντος προς το καλύτερο ή το χειρότερο αξιολογήθηκαν και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με στοιχεία για την περίθαλψη σε οίκους ευγηρίας όσον αφορά τις διαγνώσεις άνοιας.

Φάνηκαν σαφείς τάσεις: Άνθρωποι με επίπεδο που κινήθηκε προς τα κάτω έτειναν να είναι πιο ευάλωτοι στην άνοια, έδειξε η έρευνα.

Από την άλλη, συμμετέχοντες που ανέβηκαν με επιτυχία στην κοινωνική και οικονομική κλίμακα είχαν λιγότερη εμφάνιση άνοιας σε σύγκριση με αυτούς που είχαν σταθερό επίπεδο.

Ο τρόπος ζωής, οι νόσοι και κοινωνικοί παράγοντες, έπαιξαν ρόλο στη σχέση μεταξύ κοινωνικής κινητικότητας και κινδύνου για άνοια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους