Μια νευροχειρουργική προσέγγιση για την προσωρινή διάνοιξη του κρανίου θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων βαθέων αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, η αποσυμπιεστική κρανιεκτομή, σύμφωνα με διενεργούμενη μελέτη, δεν ήταν σημαντικά ανώτερη από την προηγούμενη συνήθη ιατρική θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, θα ήταν επιθυμητή η περαιτέρω έρευνα αυτής της χειρουργικής μεθόδου.

Οι αιμορραγίες σε βαθιές περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται συχνά με σοβαρές συνέπειες για τους πάσχοντες, όπως έντονες αναπηρίες, ανάγκη για περίθαλψη και υψηλή θνησιμότητα. Επιπλέον, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές με αντιυπερτασικά και αιμοστατικά φάρμακα δεν είναι ικανοποιητικές.

Πάνω απ' όλα, υπάρχει έλλειψη μελετών που να επιτρέπουν μια αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπευτική σύσταση. Η έλλειψη στοιχείων μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι προσβεβλημένες περιοχές του εγκεφάλου είναι δύσκολα προσβάσιμες και οι εγκεφαλικές αιμορραγίες είναι άκρως απειλητικές για τη ζωή.

Διάφορες χειρουργικές μέθοδοι έχουν ήδη διερευνηθεί σε μελέτες, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη δείξει κάποιο σαφές πλεονέκτημα για τους θεραπευόμενους.

Η διεθνής μελέτη SWITCH διερεύνησε τώρα μια περαιτέρω νευροχειρουργική προσέγγιση για τα αποτελέσματα μιας κρανιοτομής για την ανακούφιση από την πίεση σε ιδιαίτερα σοβαρά προσβεβλημένες περιπτώσεις. Μέρος του κρανίου αφαιρέθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά από λίγες εβδομάδες, μόλις υποχώρησε το οίδημα.

Η ομάδα που αναλύθηκε (n=197, μέση ηλικία 61 ετών, 32% γυναίκες) είχε άτομα με σοβαρές ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες στις οποίες είχαν προσβληθεί επίσης τα βασικά γάγγλια ή ο θάλαμος. Έλαβαν είτε την προηγούμενη τυπική θεραπεία είτε την τυπική θεραπεία σε συνδυασμό με αποσυμπιεστική κρανιεκτομή.

Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν 6 μήνες μετά το περιστατικό με τη χρήση της καθιερωμένης κλίμακας Rankin (modified Rankin Scale, mRS) για τη νευρολογική αξιολόγηση μετά από κρίση ύπνου (0: κανένα σύμπτωμα έως 6: θάνατος). Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο αυτής της μελέτης ήταν η βαθμολογία mRS 5 και 6 μετά από 180 ημέρες στον πληθυσμό με πρόθεση θεραπείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η ταξινόμηση της βαθμολογίας mRS (0-4: ως ευνοϊκή έκβαση και 5-6: ως κακή έκβαση) διαφέρει από τις περισσότερες άλλες μελέτες για το θέμα αυτό. Οι κατηγοριοποιήσεις 0-3 και 4-6 θα ήταν πιο συνηθισμένες.

Ωστόσο, θεωρούν ότι η κατανομή της βαθμολογίας τους είναι πιο ρεαλιστική για τα βαριά πάσχοντα άτομα με βαθιές εγκεφαλικές αιμορραγίες. Τελικά, ωστόσο, θα παρέμενε μια άκρως εξατομικευμένη απόφαση ως προς το αν ένα mRS 4 μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο αποτέλεσμα από το mRS 5 ή το θάνατο.

Στη μελέτη κοόρτης με τη συνδυασμένη προσέγγιση, το ποσοστό σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλίμακας Rankin στα χειρότερα επίπεδα 5-6 ήταν χαμηλότερο από ό,τι στο πλαίσιο της προηγούμενης τυπικής προσέγγισης (44% έναντι 58%). Ακόμη και αν η στατιστική σημαντικότητα (p = 0,057) χάθηκε οριακά, οι ερευνητές βλέπουν τουλάχιστον μια ένδειξη ότι η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι ανώτερη από την προηγούμενη θεραπεία.

 "Είναι μια πολύτιμη αχτίδα ελπίδας ότι η διαδικασία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο αυτών των ασθενών", λέει ο επικεφαλής της μελέτης Jürgen Beck, ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Ωστόσο, η επιβίωση και η σοβαρή αναπηρία ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες, όπως και οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (41% έναντι 44%).

Ωστόσο, η διάρκεια νοσηλείας ήταν μικρότερη στην ομάδα που υποβλήθηκε σε αποσυμπιεστική κρανιεκτομή. Παρατηρήθηκαν επίσης ανεπιθύμητα συμβάντα όπως διαταραχές της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και επιπλοκές που σχετίζονται με την αντικατάσταση του οστικού κρημνού. Ωστόσο, πολλοί επιζώντες από την ομάδα της χειρουργικής επέμβασης (77%) δήλωσαν ότι θα υποβάλλονταν ξανά σε χειρουργική επέμβαση.

Οι συγγραφείς της μελέτης τοποθέτησαν την απόλυτη μείωση του κινδύνου με την αποσυμπιεστική κρανιεκτομή στο 13% (95% διάστημα εμπιστοσύνης () 0 έως 26) και τη σχετική μείωση του κινδύνου στο 23% (95% CI 41 έως -1). Σύμφωνα με τον Beck, η μελέτη SWITCH παρέχει έτσι για πρώτη φορά ισχυρές αποδείξεις για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στο βαθύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. "Στο μέλλον, το θέμα θα είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε μεμονωμένους ασθενείς", ανέφερε ο Beck.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το ν/σ για την ‘’ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’’ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση  
Η Κομισιόν υποχρεώνει φαρμακευτική εταιρεία να ανακαλέσει δηλώσεις για φάρμακο ανταγωνίστριας εταιρείας
Ποιο είδος φυτικής ίνας βοηθά στο αδυνάτισμα [μελέτη]