Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία της Ευρώπης, με εκπληκτικό ρυθμό. Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν έως και τριπλάσιες  πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ ένας στους τρεις θα παρουσιάσει κάποια μορφή απώλειας όρασης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη αναφέρει ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα κάτω άκρο χάνεται από διαβήτη κάπου στον κόσμο.

Αυξανόμενες κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιβαρύνσεις

Ο Francesco Cosentino, Ιατρός και Καθηγητής Κλινικής Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska, που ειδικεύεται στους μοριακούς μηχανισμούς πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με τον διαβήτη, το υπερβολικό βάρος και τη γήρανση, αναφέρει ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε την αυξανόμενη κλινική, ψυχοκοινωνική και κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση παγκοσμίως καθώς ο επιπολασμός του διαβήτη, της καρδιαγγειακής νόσου και της χρόνιας νεφρικής νόσου ακολουθεί ανοδική πορεία.

Αναφέρεται ότι «παρά την εισαγωγή θεραπευτικών παρεμβάσεων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της ανάπτυξης ή της εξέλιξης αυτών των κοινών χρόνιων ασθενειών, πολλά άτομα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτές τις καινοτομίες λόγω της φυλής, της εθνικότητας ή/και της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης».

Ο διαβήτης παραμένει μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία. Συνδέεται με μυριάδες επιπλοκές που επηρεάζουν διάφορα όργανα. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει ολοένα και περισσότερο ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω του ανησυχητικού του επιπολασμού και των σχετικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου.

Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στο αίμα είναι απαραίτητη για την καθυστέρηση ή την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Οι προϋπολογισμοί για καρδιαγγειακή νόσο και υγειονομική περίθαλψη διογκώνονται

Το 2020, οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος ήταν υπεύθυνες για σχεδόν το ένα τρίτο (32,7%) όλων των θανάτων. Η Γερμανία είχε το υψηλότερο επίπεδο τρεχουσών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε, αξίας 432 δισ. ευρώ το 2023.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα μπορούσαν να εκτιναχθουν από το 8% του ΑΕΠ το 2000 σε 14% το 2030.

Η σημαντική επιβάρυνση της καρδιακής και νεφρικής βλάβης μπορεί επίσης να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε άτομα που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του διαβήτη τύπου 2.

Η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος είναι οι πρώτες και πιο συχνές εκδηλώσεις καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ενώ η καρδιαγγειακή νόσος, που επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε άτομα με διαβήτη.

Βέλτιστη διαχείριση καρδιαγγειακής νόσου / διαβήτη

Αν και οι προσπάθειες για βέλτιστη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν αντίκτυπο στα αθηροσκληρωτικά αποτελέσματα, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στην καρδιακή ανεπάρκεια και τη χρόνια νεφρική νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές είναι οι πιο συχνές επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 από το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσοστό του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης και συνδέονται με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας.

Ο διαβήτης και η πολιτική της ανισότητας

Στην ΕΕ, περίπου ένας στους έξι ενήλικες ζει με καρδιαγγειακή νόσο και ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, επηρεάζοντας σχεδόν έναν στους δέκα ενήλικες. Η κοινή δράση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη (JACARDI) προέκυψε από αυτήν την αυξανόμενη ανάγκη να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν το βάρος των χρόνιων ασθενειών.

Το JACARDI, ένα έργο που αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγιεινή Μαζί για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και υποστηρίζεται επιστημονικά από τον ΠΟΥ, διαρκεί από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2027 και περιλαμβάνει εταίρους από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης για άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη στην Ευρώπη.

Εν μέρει, το έργο επιδιώκει να μειώσει τις σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό και τη θνησιμότητα της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη μεταξύ κοινωνικών ομάδων, περιοχών και χωρών, επισημαίνοντας μεγάλες ανισότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγές:
https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/diabetes-and-cardiovascular-disease-causing-profound-clinical-psychosocial-socioeconomic-impacts/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024