Η Moderna, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το συνδυαστικό της εμβόλιο για την προστασία από την COVID-19 και τη γρίπη οδήγησε σε μεγαλύτερη ανοσιακή απόκριση σε ενήλικες 50 ετών και άνω, σε σύγκριση με χωριστά εμβόλια έναντι αυτών των ιών, σε δοκιμή τελικού σταδίου.

Στην έρευνα, ο συνδυασμός, που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA προκάλεσε μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων έναντι των παραδοσιακών εμβολίων γρίπης και του εμβολίου της Moderna Spikevax κατά της Covid.

Το εμβόλιο, mRNA-1083, προκάλεσε υψηλότερη ανοσιακή απόκριση έναντι δυο στελεχών Α και ενός Β της γρίπης σε ενήλικες έναντι των εμβολίων γρίπης της GSK και της Sanofi, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο FDA τον Μάρτιο, σύστησε οι κατασκευαστές να στοχεύσουν τρία στελέχη- H1N1, H3N2, και B/Victoria- για την ανάπτυξη των εμβολίων του 2024.

Ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge, δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει να κυκλοφορήσει το συνδυαστικό εποχικό εμβόλιο το 2025. Και αν όχι το 2025, τότε το 2026.

Η Moderna, επίσης ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός φάνηκε ασφαλής και ανεκτός στην τελευταία έρευνα και ότι τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά άλλων εμβολίων της δοκιμής.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος στην περιοχή της ένεσης, κόπωση, μυαλγίες και κεφαλαλγία.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας