Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η καλή διατροφή μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα και να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται πιο καλά. Όταν φροντίζετε κάποιον με την πάθηση, υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το φαγητό πιο υγιεινό, ευκολότερο και πιο ευχάριστο.

Θυμηθείτε τα βασικά

Οι βασικοί κανόνες μιας υγιεινής διατροφής ισχύουν για όλους, είτε πάσχουν από Αλτσχάιμερ είτε όχι. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα γευμάτων που βοηθά το αγαπημένο σας πρόσωπο:

*Επιλέξτε  ποικιλία τροφών, ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

*Φροντίστε να διατηρεί υγιές βάρος. Τα σωστά μεγέθη μερίδων είναι σημαντικός παράγοντας.

*Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα τηγανητά.

*Μειώστε τη ζάχαρη.

*Αποφύγετε το πολύ αλάτι.

* Φροντίστε να πίνει άφθονο νερό.

*Προσοχή στα φάρμακα: Ρωτήστε τον γιατρό του αγαπημένου σας προσώπου αν υπάρχουν τρόφιμα ή ποτά που μπορούν να εμποδίσουν τα φάρμακα από το να δράσουν. Ελέγξτε επίσης αν κάποιο από τα φάρμακα επηρεάζει την όρεξη του ασθενούς, τις κινήσεις του εντέρου ή προκαλεί άλλα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή. Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει τη δόση ή να προτείνει κάποιο άλλο φάρμακο που θα μειώσει τις παρενέργειες.

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Ορισμένα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να γίνει χειρότερη με κακή διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο:

*Τρώει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

*Πίνει αρκετό νερό και άλλα υγρά.

*Παραμένει ενεργό.

Προσέξτε την ξηροστομία

Κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να μην πίνει αρκετό νερό επειδή το σήμα του σώματός του για δίψα δεν είναι τόσο δυνατό όσο παλιότερα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να στεγνώσουν το στόμα. Υπενθυμίστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο να πίνει νερό και δοκιμάστε άλλους τρόπους για να αποφύγετε την ξηροστομία:

*Υπενθυμίστε του να πίνει νερό από κάθε μπουκιά φαγητού για να καταπιεί το φαγητό πιο εύκολα

*Προσθέστε ζωμό ή σάλτσες στα τρόφιμα για να γίνουν πιο μαλακά και υγρά.

Προσέξτε την απώλεια βάρους

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να αισθάνονται λιγότερη πείνα ή δίψα, να έχουν προβλήματα με την κατάποση, να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα σκεύη τροφίμων ή να κάνουν κακές επιλογές τροφίμων. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να μην τρώνε αρκετά και να χάσουν πάρα πολύ βάρος. Για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να διατηρήσει το βάρος του και να πάρει τα σωστά θρεπτικά συστατικά:

*Προσφέρετε μικρότερα γεύματα ή σνακ πιο συχνά. Το να τρώτε πέντε ή έξι φορές την ημέρα μπορεί να είναι πιο εύκολο από το να παίρνετε την ίδια ποσότητα φαγητού σε τρία γεύματα.

*Ετοιμάστε γεύματα που τρώγονται εύκολα. Καλές επιλογές είναι τα φαγητά σε μέγεθος μπουκιάς, όπως μπουκιές κοτόπουλο, σάντουιτς με τόνο, φέτες πορτοκαλιού και μπρόκολο στον ατμό.

*Κάντε τα γεύματα ευχάριστα. Αν το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο είναι μια κοινωνική στιγμή, αυτό μπορεί να κάνει τον ασθενή να φάει με περισσότερη όρεξη.

*Η άσκηση μπορεί να τονώσει την όρεξη. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να κάνει βόλτες ή απλές δουλειές για να παραμείνει δραστήριο.

*Η έλλειψη πείνας και οι αλλαγές βάρους μπορεί επίσης να είναι σημάδια κατάθλιψης. Μιλήστε με τον γιατρό του αγαπημένου σας προσώπου αν πιστεύετε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ