Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι  συγκεκριμένη άσκηση για ένα χρόνο την εποχή γύρω από τη συνταξιοδότηση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση, για χρόνια, της δύναμης των ποδιών.

Η δύναμη των μυών των ποδιών είναι ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης θνησιμότητας σε ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η έντονη άσκηση με αντιστάσεις, με επίβλεψη, για ένα χρόνο θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια οφέλη.

Ανακάλυψαν ότι η έντονη άσκηση με αντιστάσεις για 12 μήνες στην ηλικία της συνταξιοδότησης οδηγεί σε μακροχρόνια οφέλη όσον αφορά τη δύναμη των ποδιών η οποία διήρκεσε έως 4 χρόνια.

Η μελέτη περιέλαβε 369 υγιείς και δραστήριους πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες, από την έρευνα Live active Successful Ageing (LISA).Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες-

άρση μεγάλου βάρους 3 φορές την εβδομάδα, μέτριας έντασης κυκλική προπόνηση με ασκήσεις σωματικού βάρους και ζώνες αντίστασης  3 φορές την εβδομάδα ή διατήρηση των συνήθων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές  μέτρησαν  τη δύναμη των οστών και των μυών καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους των συμμετεχόντων στην έναρξη της δοκιμής και μετά από 1,2 και 4 χρόνια.

Ασκηση με αντιστάσεις, με μεγάλο βάρος είχε το μεγαλύτερο όφελος, με διάρκεια, όσον αφορά τη δύναμη των ποδιών, έδειξε η έρευνα.

Το σπλαχνικό λίπος αυξήθηκε στην ομάδα σύγκρισης ενώ παρέμεινε σταθερό στις άλλες 2 ομάδες.

Η δύναμη των ποδιών διατηρείτο στο ιδιο επίπεδο στην ομάδα με τα μεγάλα βάρη αλλά μειώθηκε στις υπόλοιπες δυο, πιθανόν λόγω αλλαγών στο νευρικό σύστημα ως απόκριση στην άσκηση με αντιστάσεις. Η διαφορά ήταν στατιστικά  σημαντική.

Η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι άσκηση με αντιστάσεις, μεγάλου βάρους σε ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να οδήγησε σε οφέλη για αρκετά χρόνια, σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

 

Πηγές:
BMJ Open Sport & Exercise Medicine.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα