Εξίσου αποτελεσματική είναι η άσκηση αποκατάστασης καρδιοπαθών που γίνεται μακριά από τα ειδικά γυμναστήρια, αρκεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο με έξυπνες συσκευές.
Αυτό προκύπτει από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Cardiovascular Medicine.
Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η καρδιακή αποκατάσταση με βάση την άσκηση αφορά ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους ασθενείς είναι η μεγάλη απόσταση από το κέντρο αποκατάστασης, όπου πραγματοποιείται η άσκηση με επιτήρηση ειδικών.
Η παρακολούθηση της άσκησης εξ αποστάσεως φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και της ικανότητας άσκησης με την παραδοσιακή άσκηση αποκατάστασης που πραγματοποιείται σε ειδικά κέντρα.
Αξιολογήθηκαν συνολικά 30 άτομα (8 γυναίκες και 22 άνδρες), οι οποίοι είχαν υποστεί πρόσφατα (4 εβδομάδες ή λιγότερο) έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε όσους έκαναν άσκηση μέσω διαδικτύου από το σπίτι και σε όσους πήγαιναν στο γυμναστήριο.
Υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα άσκησης 26 εβδομάδων, τρεις φορές την εβδομάδα και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις, ώστε να αξιολογηθεί η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ο μέσος αριθμός ημερήσιων βημάτων, η απόσταση και οι θερμίδες που κατανάλωναν.
Οι επιστήμονες βρήκαν πως η ομάδα του διαδικτύου είχε καλύτερη απόδοση στον αριθμό των ημερήσιων βημάτων και στη διανυθείσα απόσταση, σε σύγκριση με την ομάδα που πήγαινε στο γυμναστήριο.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όλες οι μεταβλητές ήταν στατιστικά βελτιωμένες και στις δύο ομάδες, ενώ δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Όπως αναφέρουν, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα άσκησης σε πραγματικό χρόνο με επίβλεψη, που χρησιμοποιεί τεχνολογία wearable για την παρακολούθηση των αιμοδυναμικών αποκρίσεων σε ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου είναι εξίσου αποτελεσματικό με ένα πρόγραμμα άσκησης που βασίζεται στο γυμναστήριο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές