Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο τρόπος ζωής μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρηθούμε υγιέστεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του εγκεφάλου, παρατηρώντας τις αλλαγές που συντελούνται καθώς μεγαλώνουμε.
Ένα ηλιόλουστο πρωί, η 76χρονη ολλανδικής καταγωγής Mαρίκε και ο σύζυγός της Tομ με καλωσόρισαν για πρωινό στο σπίτι τους στη Λόμα Λίντα, μια ώρα ανατολικά του Λος Άντζελες.
Πλιγούρι βρώμης, σπόροι chai, μούρα, χωρίς επεξεργασμένα δημητριακά με ζάχαρη ή καφέ - ένα πρωινό τόσο αγνό, όσο η αποστολή της Λόμα Λίντα.
Η Λόμα Λίντα έχει αναγνωριστεί ως μία από τις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του κόσμου, μέρη όπου οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον μέσο όρο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι η κοινότητα της Εκκλησίας των Αντβεντιστών που ζει περισσότερο.
Γενικά, δεν πίνουν αλκοόλ ή καφεΐνη, ακολουθούν μια χορτοφαγική ή ακόμα και vegan διατροφή και θεωρούν καθήκον της θρησκείας τους να φροντίζουν το σώμα τους όσο καλύτερα μπορούν.
Αυτό είναι το "μήνυμά τους για την υγεία", όπως το αποκαλούν και αυτό τους έχει βάλει στον χάρτη - η πόλη έχει αποτελέσει αντικείμενο δεκαετιών έρευνας για το γιατί οι κάτοικοί της ζουν καλύτερα για περισσότερο.
Ο δρ Γκάρι Φρέιζερ από το Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα μου είπε στα μέλη της κοινότητας των Αντβεντιστών μπορούν να περιμένουν όχι μόνο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και αυξημένη "διάρκεια καλής υγείας" - τέσσερα έως πέντε χρόνια επιπλέον για τις γυναίκες και επτά χρόνια επιπλέον για τους άνδρες.
Η Mαρίκε και ο Tομ είχαν μετακομίσει στην πόλη αργότερα στη ζωή τους, αλλά και οι δύο ήταν πλέον σταθερά ενσωματωμένοι στην κοινότητα.
Πνευματική διέγερση
Δεν υπάρχει κανένα σπουδαίο μυστικό για τη Λόμα Λίντα. Οι πολίτες της απλώς ζουν μια πραγματικά υγιή ζωή, διατηρούνται σε πνευματική διέγερση και εκτιμούν ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η κοινότητα.
Γίνονται τακτικές διαλέξεις για την υγιεινή ζωή, μουσικές συναντήσεις και μαθήματα άσκησης.
Μίλησα με την Τζούντι, η οποία ζει με άλλους 112 σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης, όπου υπήρχε πάντα η "ικανότητα να έχουμε συνομιλίες που ανοίγουν την καρδιά και τον εγκέφαλο", μου είπε.
"Αυτό που δεν συνειδητοποίησα ήταν πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση για τον εγκέφαλό σου... χωρίς αυτήν, φαίνεται να συρρικνώνεται και να φεύγει", είπε η Τζούντι.
Η επιστήμη έχει από καιρό αναγνωρίσει τα οφέλη των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την αποφυγή της μοναξιάς.
Αλλά, τώρα είναι επίσης δυνατό να εντοπιστεί ποιος ο εγκέφαλος γερνάει πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται και στο μέλλον να αντιμετωπίζονται δυνητικά καλύτερα προληπτικά.
Καθώς προχωράμε προς πιο εξατομικευμένα, προγνωστικά, προληπτικά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη διάγνωση θα είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς της υγείας - με την υποστήριξη των απίστευτων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων.
Πρόβλεψη
Μοντέλα υπολογιστών που αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο γερνά ο εγκέφαλός μας και προβλέπουν την πτώση του, μου έδειξε ο Andrei Irimia, αναπληρωτής καθηγητής Γεροντολογίας και υπολογιστικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Τα είχε δημιουργήσει χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, δεδομένα από 15.000 εγκεφάλους και τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει την τροχιά τόσο των εγκεφάλων που γερνούν υγιεινά όσο και εκείνων στους οποίους υπάρχει μια διαδικασία ασθένειας, όπως η άνοια.
"Είναι ένας πολύ περίπλοκος τρόπος να δούμε μοτίβα που δεν γνωρίζουμε απαραίτητα ως άνθρωποι, αλλά ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να τα εντοπίσει", είπε. Ο καθηγητής Irimia, φυσικά, έριξε μια ματιά στο μυαλό μου.
Είχα κάνει μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία πριν από την επίσκεψή μου και, αφού ανέλυσα τα αποτελέσματά της, ο καθηγητής μου είπε ότι είχα εγκέφαλο οκτώ μήνες μεγαλύτερο από τη βιολογική μου ηλικία (αν και προφανώς το κομμάτι που ελέγχει την ομιλία δεν γερνούσε τόσο πολύ. Θα μπορούσα να του το είχα πει αυτό). Ωστόσο, ο καθηγητής Irimia πρότεινε ότι τα αποτελέσματα εμπίπτουν σε ένα περιθώριο σφάλματος δύο ετών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες αρχίζουν επίσης να αξιοποιούν αυτήν την τεχνολογία. Μια εταιρεία προσφέρει την υπηρεσία σε διάφορες κλινικές σε όλο τον κόσμο.
Άνοια
Οι δραματικές αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής τα τελευταία 200 χρόνια έχουν προκαλέσει μια σειρά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αναρωτιόμουν μήπως, αν ζούσαμε όλοι αρκετά, η άνοια θα μπορούσε να χτυπήσει όλες τις πόρτες μας.
Ο καθηγητής Irimia είπε ότι αυτή ήταν μια θεωρία που πολλοί έχουν ερευνήσει αν και δεν έχει αποδειχθεί, προσθέτοντας ότι ο στόχος ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχίσουμε να ωθούμε την άνοια πίσω, ελπίζουμε πέρα από το προσδόκιμο ζωής μας.
Και όλα αυτά μας φέρνουν πίσω στο ίδιο σημείο. Κάθε επιστήμονας και γιατρός, καθώς και εκείνοι οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, λένε ότι ο τρόπος ζωής είναι το κλειδί. Η καλή διατροφή, η διατήρηση της δραστηριότητας, η πνευματική τόνωση και η ευτυχία είναι ζωτικής σημασίας για το πώς γερνά ο εγκέφαλός μας.
Ύπνος
Υπάρχει επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με τον Μάθιου Γουόκερ, καθηγητή Νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και συγγραφέα του βιβλίου "Why We Sleep" με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
"Ο ύπνος είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να επαναφέρετε την υγεία του εγκεφάλου και του σώματός σας", είπε. "Δεν υπάρχει καμία λειτουργία του μυαλού σας που να μην βελτιώνεται θαυμάσια όταν κοιμάστε ή το αντίθετοασθενημένη όταν δεν χορταίνετε ύπνο".
Μίλησε για το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου μας, το οποίο λειτουργεί κατά τη διάρκεια του ύπνου μας ξεπλένοντας το βήτα-αμυλοειδές και τις πρωτεΐνες tau - αυτές είναι "δύο από τους κύριους ένοχους που κρύβουν το Αλτσχάιμερ".
Οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σχετίζονται επίσης με την άνοια. Ο καθηγητής Walker σημειώνει πως ο εντοπισμός των αλλαγών διαχρονικά μέσω της παρακολούθησης του ύπνου θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ένα "μοντέλο πρόληψης της μέσης ηλικίας".
Δημ.Κ.
Πηγές:
BBC - Lara Lewington
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια