Το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη που βοηθά στην αναδόμηση και την ελαστικότητα του δέρματός μας. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή του μειώνεται και το δέρμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο, χαλαρό και λεπτό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Το κολλαγόνο υπάρχει ως συστατρικό σε αμέτρητα προϊόντα ομορφιάς, όπως και σε συμπληρώματα. Καλό θα ήταν όμως να δώσουμε πρώτα την προσοχή μας στην διατροφή. Μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή θα ενισχύει γενικότερα τις άμυνες του οργανισμού μας (άρα και του δέρματος) και θα προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη γκάμα από θρεπτικά συστατικά στο δέρμα μας, ώστε η υγεία του να βρίσκεται στα ιδανικά επίπεδα. Επιπλέον, οι κατάλληλες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την σύνθεση κολλαγόνου εκ των έσω.

Ποιες τροφές είναι αυτές;

Ζωμός από κόκαλα

Είναι η πιο δημοφιλής τροφή για κολλαγόνο και είναι... μύθος. Ο ζωμός αυτός παρασκευάζεται με το βράσιμο των οστών ζώων σε νερό και αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι εξάγει κολλαγόνο. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς τόσο πολύ – οι ποσότητες κολλαγόνου που έχουν ανακαλυφθεί σε ζωμούς από κόκαλα ζώων είναι αμελητέες. Παρ’ όλα αυτά, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, αμινοξέα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι μικρές δόσεις κολλαγόνου δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά, μα τα υπόλοιπα συστατικά επίσης μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας.

Κοτόπουλο

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου προέρχονται από κοτόπουλο: Είναι υψηλό σε πρωτεΐνη. Αν έχετε κόψει ποτέ ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πόση ποσότητα συνδετικού ιστού περιέχει. Αυτοί οι ιστοί κάνουν το κοτόπουλο μια πλούσια πηγή διατροφικού κολλαγόνου. Το μπούτι περιέχει περισσότερο κολλαγόνο από το στήθος.

Ψάρια

Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο, και ίσως στην θαλασσινή του μορφή να απορροφάται και πιο εύκολα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών του 2023, αυτή η μορφή κολλαγόνου μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμη και ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος. Βέβαια, τα μέρη των ψαριών που περιέχουν το περισσότερο κολλαγόνο δεν είναι και τα πιο δημοφιλή: Κεφάλι, μάτια και λέπια. Και, εντάξει, στα λέπια πάμε πάσο επειδή φεύγουν στο καθάρισμα. Τα μάτια και το κεφάλι θα τα αφήσουμε στην κρίση σας.

Ασπράδια αυγού

Παρόλο που τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς όπως πολλά άλλα ζωικά προϊόντα, τα ασπράδια έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες προλίνης, ενός από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου, του προδρόμου του σώματος για το κολλαγόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση κολλαγόνου. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι γεμάτα με αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως και πρακτικά κάθε άλλο φρούτο και λαχανικό – μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C από την διατροφή σας καθημερινά.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο από γεύση και άρωμα στα πιάτα σας. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου σας. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και στην πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι έχει σημασία το πόσο καταναλώνετε. Πιθανότατα χρειάζεστε πολύ σκόρδο για να αποκομίσετε τα οφέλη. Που δεν σημαίνει αναγκαστικά τρεις σκελίδες σε κάθε γεύμα, μπορεί να σημαίνει ότι απλώς θα εντάξετε το σκόρδο στην καθημερινή σας διατροφή – με μέτρο.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι βασικός παράγοντας σε μια υγιεινή διατροφή. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να προσφέρουν οφέλη και στο δέρμα. Το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, όλα αυτά τα λαχανικά, παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χλωροφύλλης αυξάνει τον πρόδρομο του κολλαγόνου στο δέρμα.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συχνά περιέχουν λυσίνη, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, πολλά φασόλια είναι πλούσια σε χαλκό, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου.

Κάσιους

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς για να τσιμπολογήσετε, επιλέξτε ωμά κάσιους. Αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, οι οποίοι ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.

Πιπεριές

Εκτός του ότι είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, οι πιπεριές (ειδικά οι καυτερές) περιέχουν καψαϊκίνη, μια αντιφλεγμονώδη ένωση. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την απώλεια κολλαγόνου και τη βλάβη του δέρματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»
Πρώιμα σημάδια εκφύλισης ωχράς κηλίδας μπορούν να προβλέψουν την απώλεια όρασης