Το σώμα και το μυαλό μας θέλουν να παραμένουν σε ισορροπία, αλλά η ζέστη μπορεί να καταστρέψει αυτή την ισορροπία. Όσο αισθανόμαστε τις σωματικές επιπτώσεις της θερμότητας, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζει κάπου με υπερβολική ζέστη μπορεί να μην κοιμάται καλά, συνεπώς μαζί με την επιπλέον κούραση, μπορεί να αισθάνεται πιο ευερέθιστο, θυμωμένο ή ανήσυχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ψυχική μας υγεία λόγω της ζέστης;

Η έρευνα έχει δείξει συσχέτιση μεταξύ θερμότητας και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τα κύματα καύσωνα και τα αποτελέσματά τους στην ψυχική υγεία διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων, όπως αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας, και αυξημένες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για μια ποικιλία παθήσεων ψυχικής υγείας.

Η υπερβολική ζέστη είναι παράγοντας άγχους, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν πιο ακραίες αντιδράσεις στο στρες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, τα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά επιδεινώνονται από την ιδιότητα ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων να αυξάνουν την ευαισθησία του σώματος στη θερμότητα.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά. Σε περιόδους καύσωνα, οι ειδικοί παρατηρούν μοτίβα όπως αυξημένες συγκρούσεις και βία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην επίδραση της θερμότητας στους νευροδιαβιβαστές, τις χημικές ουσίες που βοηθούν τα εγκεφαλικά σας κύτταρα να επικοινωνούν. Οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη ρύθμιση της θερμότητας του οργανισμού, αλλά είναι και οι ίδιοι οι νευροδιαβιβαστές που στοχεύουν πολλά ψυχοτρόπα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά. Επιπλέον, η ζέστη μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη διάθεση.

Διαταραχές θερμότητας και διάθεσης

Η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πολλών διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Για τα άτομα με κατάθλιψη, το πρόσθετο άγχος και η δυσφορία από τη ζέστη μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονα μανιακά ή καταθλιπτικά επεισόδια. Η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη και με άλλους παράγοντες, όπως το κοινωνικό άγχος ότι θα μυρίζει ο ιδρώτας μας όταν είμαστε με άλλους.

Θερμότητα και γνωστική λειτουργία

Δεν λειτουργούμε ακριβώς στο 100% μας όταν κάνει πολλή ζέστη. Η μνήμη και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνονται, όπως και η συγκέντρωση. Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει ότι δεν μπορεί με τίποτα να αφοσιωθεί στη δουλειά του σε μια ημέρα καύσωνα; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να μειωθεί σημαντικά σε ζεστά περιβάλλοντα.

Στρατηγικές αντιμετώπισης του καύσωνα

*Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, και συχνά.

*Φορέστε ελαφριά ρούχα που αναπνέουν

*Αποφύγετε να βγαίνετε από το σπίτι τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο έντονος (10:00 πμ-4:00 μμ)

*Χρησιμοποιήστε φορητό ανεμιστήρα

*Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ψυχιατρικά φάρμακα που παίρνετε και αν υπάρχει πιθανότητα να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στη ζέστη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει αυτισμό [μελέτη]
Δύο νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανία
Ο ΕΕΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας με μεγάλη δράση στην Πλατεία Συντάγματος