Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να το αποτρέψει αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Diabetes Care".

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για γνωστική εξασθένιση (έκπτωση). Οι πάσχοντες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε μεγάλη ηλικία.

Η μαγνητική εγκεφάλου δείχνει συχνά ενδείξεις συνολικής ατροφίας του εγκεφάλου, εγκεφαλικής μικροαγγειοπάθειας ("νόσος των μικρών αγγείων") και άλλες μικροδομικές αλλαγές που συχνά προηγούνται της γνωστικής εξασθένησης.

Το "εγκεφαλικό ηλικιακό χάσμα" (BAG) μπορεί να ποσοτικοποιηθεί συγκρίνοντας άτομα της ίδιας ηλικίας χωρίς διαβήτη. Η εκπαιδευόμενη νευροβιολόγος Abigail Dove από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης ανέλυσε τις μαγνητικές τομογραφίες 31.229 συμμετεχόντων από τη βρετανική βιοτράπεζα, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία σε μέση ηλικία 63,7 ετών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 13.518 άτομα με προδιαβήτη (HbA1c 5,7-6,4 %) και 1.149 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (HbA1c 6,5 % ή υψηλότερη).

Αποτέλεσμα: Οι εγκέφαλοι των ασθενών με προδιαβήτη ήταν κατά μέσο όρο 0,50 χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική ηλικία. Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το εγκεφαλικό ηλικιακό χάσμα ήταν 2,29 έτη.

Με κακώς ελεγχόμενη μακροχρόνια γλυκόζη αίματος (HbA1c από 8,0 %), η τιμή του BAG αυξήθηκε έως και 4,18 έτη.

Δύο μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου πραγματοποιήθηκαν σε 2.414 συμμετέχοντες: Ο διαβήτης τύπου 2 συσχετίστηκε με ετήσια αύξηση του εγκεφαλικού ηλικιακού χάσματος κατά 0,27 έτη.

Διαβήτης τύπου 2: Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο λόγω έλλειψης ύπνου

Στους άνδρες με διαβήτη τύπου 2, ο εγκέφαλος γερνάει ταχύτερα από ό,τι στις γυναίκες. Η Dove προσδιόρισε ένα ηλικιακό χάσμα 0,75 έτη για τον προδιαβήτη στους άνδρες σε σύγκριση με 0,27 έτη στις γυναίκες. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, το χάσμα αυξήθηκε σε 2,63 έτη για τους άνδρες και 1,76 έτη για τις γυναίκες.

Με την παρουσία δύο ή περισσότερων παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, ο προδιαβήτης αύξησε το χάσμα σε 1,32 έτη και ο διαβήτης τύπου 2 σε 3,08 έτη - σε σύγκριση με 0,24 και 1,96 έτη σε συνομηλίκους με μικρότερο φορτίο παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Τα καλά νέα είναι ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Σε άτομα που δεν κάπνιζαν, έπιναν λίγο ή καθόλου αλκοόλ και ήταν σωματικά δραστήρια, ο διαβήτης τύπου 2 αύξησε την ηλικία του εγκεφάλου μόνο κατά 0,78 χρόνια, σε σύγκριση με 2,46 χρόνια σε άτομα με μη βέλτιστο τρόπο ζωής.

Πηγές:
Diabetes Care

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Λήμνο