Είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι το έντερό μας (και το σώμα μας γενικότερα) περιέχει ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν σε διάφορες λειτουργίες, όπως και στην άμυνα του οργανισμού. Τα βακτήρια αυτά που βρίσκονται στο έντερο και έχουν μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια είναι τα προβιοτικά. Για να θεωρείται ένα βακτήριο προβιοτικό, πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
*Μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα
*Μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια
*Επιβιώνει στο έντερο αφού το φάμε
*Η παρουσία του έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό
Τα προβιοτικά σάς βοηθούν να διατηρήσετε τον οργανισμό σας πιο υγιή. Καταπολεμούν βλαβερά βακτήρια με σκοπό να υπάρχει ισορροπία στο σύστημά σας. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των προβιοτικών είναι ότι μειώνουν τα συμπτώματα των εντερικών προβλημάτων, όπως:
*Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
*Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
Διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά ή κάποια λοίμωξη
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν και άλλα οφέλη από τη λήψη προβιοτικών, όπως ανακούφιση από το έκζεμα, καλύτερη στοματική υγεία και πρόληψη αλλεργιών. Αν και υπάρχει κάποια έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν είναι ακόμα αρκετή για να το πούμε με σιγουριά. Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη για την υγεία του εντέρου είναι αποδεδειγμένα μέσα από πολλαπλές μελέτες.
Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;
Πολλά τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και η σούπα miso περιέχουν προβιοτικά. Θα είναι εύκολο να το καταλάβετε, μιας και είναι κάτι που δύσκολα δεν θα αναφέρεται (με μεγάλα γράμματα συνήθως) στην ετικέτα του τροφίμου. Δεν υπάρχει κάποια αναγκαία ποσότητα προβιοτικών που πρέπει να καταναλώνετε μέσα σε μία ημέρα, και οι περισσότεροι ειδικοί θα πρότειναν να προσθέσετε απλώς στην καθημερινότητά σας τις ανάλογες τροφές.
Ξέρουμε όλοι ότι το γιαούρτι είναι καλή πηγή προβιοτικών. Για τις παρακάτω τροφές, όμως, γνωρίζατε;
Ξινόγαλα
Είναι από τις πιο εύκολα προσιτές πηγές προβιοτικών, ακόμα και αν πλέον έχει επισκιαστεί σε μεγάλο βαθμό από το κεφίρ – και το κεφίρ μάλλον κερδίζει κάπως στην γεύση και την υφή. Παρ’ όλα αυτά, και τα δύο είναι από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών μετά το γιαούρτι.
Τυρί κότατζ
Επειδή το τυρί κότατζ δεν παλαιώνεται και δεν θερμαίνεται, διατηρεί υψηλή ποσότητα προβιοτικών. Το ίδιο ισχύει και για άλλα τυριά που είναι σχετικά παλαιωμένα αλλά δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, όπως το ελβετικό, το γκούντα και το τσένταρ.
Τέμπε
Το τέμπε είναι μια τροφή με βάση τη σόγια που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο. Είναι όμως και αρκετά καλή πηγή προβιοτικών.
Ξινολάχανο (Sauerkraut)
Είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό φαγητό που μοιάζει με το δικό μας λάχανο τουρσί. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγγανίου και πολλών ακόμα θρεπτικών συστατικών. Όπως κάθε προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών.
Σούπα miso
Το miso είναι μια πάστα που παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και πολλά είδη ωφέλιμων βακτηρίων. Τα τρία είδη miso είναι το λευκό, το κίτρινο και το κόκκινο. Μπορεί να προστεθεί σε ζωμό για σούπες ασιατικής έμπνευσης, που θα μας προσφέρουν και μια πολύ καλή δόση προβιοτικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας