Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συνήθως περίπου 15-30 γραμμάρια ανά μερίδα. Αντίθετα, τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πιπεριές, έχουν πολύ χαμηλότερους υδατάνθρακες και συνήθως περιέχουν μόνο 5-10 γραμμάρια ανά μερίδα. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια, ενώ τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι πιο κατάλληλα για δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή θερμίδες.

Ποια λαχανικά είναι αμυλούχα;

Πατάτες

Γλυκοπατάτες

Καλαμπόκι

Αρακάς

Κολοκύθα

 

Ποια είναι μη αμυλούχα;

Σπαράγγια

Πιπεριές

Μπρόκολο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Κουνουπίδι

Αγγούρι

Φασολάκια

Λάχανο

Μαρούλι

Μανιτάρια

Σπανάκι

Ντομάτα

Κολοκύθάκι

Διαφορές αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Υδατάνθρακες

Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν περισσότερους υδατάνθρακες ανά μερίδα από τα μη αμυλούχα. Τα αμυλούχα παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που το σώμα σας διασπά σε μόρια γλυκόζης, προσφέροντας μια πιο άμεση πηγή ενέργειας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες και υψηλότερα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας να νιώσετε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες και έχοντας μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Μεταβολισμός

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στα αμυλούχα λαχανικά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης σε σχέση με τα μη αμυλούχα. Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, εξακολουθούν να προσφέρουν σταθερή ενέργεια σε βάθος χρόνου. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν ελάχιστη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις.

Αδυνάτισμα

Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, καθιστώντας τα εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα αμυλούχα λαχανικά μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να χρειαστεί να τα καταναλώνετε με μέτρο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες.

Υπάρχει λόγος να τα συγκρίνουμε;

Τόσο τα αμυλούχα όσο και τα μη αμυλούχα λαχανικά προσφέρουν οφέλη για την υγεία και είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε καθημερινά. Το ποια θα επιλέγετε περισσότερο έχει να κάνει με τις ανάγκες του οργανισμού σας όπως και με τις προτιμήσεις σας. Με το να εισάγετε λαχανικά σε κάθε σας γεύμα, τα οφέλη θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλα. Παρ’ όλα αυτά, με το να δώσετε περισσότερη έμφαση σε μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να λάβετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά για λιγότερες θερμίδες, κάτι που σίγουρα θα  βοηθήσει με τον έλεγχο του σακχάρου και του βάρους. Αν, από την άλλη, θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη ποιοτικών υδατανθράκων στην καθημερινότητά σας (άρα και τις θερμίδες), τότε τα αμυλούχα λαχανικά είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε, αρκεί να τα μαγειρεύετε σωστά. Θυμθείτε, οι πατάτες είναι ωραίες τηγανιτές, αλλά είναι και επιβλαβείς. Τα επίπεδα κορεσμένου λίπους και τοξινών που θα πάρετε με το τηγάνισμα (όπως και το πώς το ίδιο το τηγάνισμα σαν διαδικασία “σκοτώνει” πολλά θρεπτικά συστατικά) ακυρώνουν σχεδόν όλα τα οφέλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια [μελέτη]
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο