Για να ρυθμιστεί το βάρος αποτελεσματικά είναι σημαντικό να εστιάσουμε όχι μόνο στο τι τρώει κάποιος αλλα και στο πότε.

Μελέτη στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, υπογραμμίζει 2 σημαντικές συνήθειες που συνδέονται με χαμηλότερο, μακροπρόθεσμα, ΔΜΣ: την επέκταση της νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας και της κατανάλωσης πρωινού νωρίς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) και περιέλαβε 7.000 εθελοντές 40-65 ετών από το project GCAT.

Το 2018, συμμετέχοντες απάντησαν για το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, και το χρόνο κατανάλωσης γευμάτων, άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής και το κοινωνικο-οικονομικό τους επίπεδο.

Το 2023, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και πάλι τους ερευνητές οι οπαίοι κατέγραψαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων οι οποίοι συμπλήρωσαν νέα ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα, σε ευθυγράμμιση με άλλων πρόσφατων ερευνών, δείχνουν ότι η επέκταση της νυχτερινής νηστείας θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους αν συνοδευόταν από κατανάλωση δείπνου και πρωινού νωρίτερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι το να τρώει κάποιος νωρίτερα μέσα στην ημέρα βρίσκεται πιο πολύ σε ευθυγράμμιση με τον κιρκάδιο ρυθμό και επιτρέπει την καλύτερη καύση θερμίδων και τη ρύθμιση της όρεξης -που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς βάρους.

Όμως, είναι πρόωρο να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα και οι συστάσεις θα περιμένουν πιο ισχυρές ενδείξεις πριν γίνουν.

Aνάλυση κατά φύλο έδειξε ότι σε σύγκριση με άντρες, γυναίκες γενικά είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, υψηλότερη υιοθέτηση της μεσογειακή διατροφής, χαμηλότερη τάση για αλκοόλ, χειρότερη ψυχική υγεία και ήταν πιο πιθανό να είναι υπεύθυνες για το νοικοκυριό και την οικογενειακή επιτήρηση.

Στην ανάλυση οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ξεχώρισε μια μικρή ομάδα αντρών, των οπαίων το πρώτο γεύμα της ημέρας ήταν μετά τις 2:00 μ.μ. και που δεν έτρωγε για 17 ώρες κατά μέσον όρο.

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, αυτή η ομάδα αντρών έτεινε να έχει λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, αδράνεια), είχε χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και ήταν πιθανότερο να είναι άνεργη. Αυτή η τάση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαλειμματικής νηστείας και η νέα μελέτη σχετίζεται με έναν από αυτούς, που είναι η νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές σε μια υποομάδα αντρών που υιοθέτησε τη διαλειμματική νηστεία παραλείποντας το πρωινό, είδαν ότι αυτό δεν έχει επίδραση στο σωματικό βάρος.

Η έρευνα είναι μέρος του τομέα έρευνας ‘’χρονοδιατροφής’’, που εστιάζει εκτός από την ανάλυση της διατροφής στον χρόνο που κάποιος την καταναλώνει.

Πηγές:
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]
Πνευμονιόκοκκος: Υποτιμάται ο κίνδυνος για την καρδιά [έρευνα]
ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι, 23 διασωληνωμένοι και 672 εισαγωγές ασθενών με CoViD