Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος να τρώει μετά από ένα κομμάτι πίτσα ή λίγα τσιπς; Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει την απάντηση και αυτή βρίσκεται στο φάρυγγα.

Ερευνα του University of Bonn και του University of Cambridge ανακάλυψε κύκλωμα ελέγχου στο σώμα που παίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί πολλοί αγαπούν να τρώνε.

Αν και το όμορφο άρωμα και γεύση μιας τροφής μπορεί να κάνει το γεύμα ελκυστικό, φαίνεται ότι η ευχάριστη αίσθηση της κατάποσης είναι αυτό που  ωθεί κάποιον να φάει περισσότερο.

Κύριος παίκτης είναι η σεροτονίνη. Όταν κάποιος τρώει κάτι νόστιμο, ο εγκέφαλός του εκκρίνει σεροτονίνη δημιουργώντας αίσθηση ικανοποίησης και επιβράβευσης, που ενθαρρύνει τη συνέχιση του φαγητού.

Πώς όμως ο εγκέφαλος ξέρει πότε να απελευθερώσει σεροτονίνη;

Στη νεα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology , ερευνητές ανακάλυψαν ειδικούς αισθητήρες στον οισοφάγο, που δρουν ως μικροσκοπικοί κριτικοί τροφής.

Αυτοί οι αισθητήρες διεγείρονται με την κατάποση στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλο σχετικά με αυτό που μόλις κάποιος κατανάλωσε.

Τα πειράματα έγιναν σε φρουτόμυγες larvae.

Μπορούν να εντοπίσουν αν κάτι είναι ή όχι τροφή και να αξιολογήσουν την ποιότητα. Παράγουν σεροτονίνη μόνο αν εντοπιστεί τροφή καλής ποιότητας που εξασφαλίζει ότι η larva συνεχίζει να τρώει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον
Michael Pankratz, θέλησαν να χαρτογραφήσουν ολο το νευρικό σύστημα της φρουτόμυγας larva.

Εντόπισαν ‘’εκτεινόμενο υποδοχέα’’ στον οισοφάγο, που συνδέεται με ομάδα 6 νευρώνων στον εγκέφαλο της φρουτόμυγας ικανών να παράγουν σεροτονίνη. Όταν η μύγα καταπιεί τροφή, τα νεύρα αναλαμβάνουν δράση και εκκρίνουν σεροτονίνη, η οποία ενισχύει τη συνέχιση της κατανάλωσης φαγητού.

Αν και η μελέτη εστίασε στη φρουτόμυγα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μηχανισμός πιθανόν υπάρχει και στους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην κατανόηση των διατροφικών διαταραχών.

Επι του παρόντος, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αρκετά για το πώς δρα το κύκλωμα ελέγχου.

Η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για τη διερεύνηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Υποδεικνύει ότι η κατάποση καθαυτή παίζει σημαντικό ρόλο όταν κάποιος τρώει, πέρα από το να στέλνει τροφή στο στομάχι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα
Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται