Ο καφές με μανιτάρια σίγουρα ακούγεται σαν αστείο, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πλέον ένα σωρό άτομα στο ίντερνετ που ορκίζονται ότι έχει ακριβώς την ίδια γεύση και τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Πρόκειται λοιπόν για ακόμα ένα περίεργο τρεντ του TikTok, ή υπάρχει κάποια βάση πίσω από τους ισχυρισμούς; Για να δούμε.

Ο καφές με μανιτάρια είναι καφές με πρόσθετο εκχύλισμα μανιταριών. Έχει παρόμοια γεύση με τον κανονικό καφέ, αλλά ίσως λίγο πιο ξηρό, με γήινους τόνους. Δημιουργείται αποξηραίνοντας τα μανιτάρια, εξάγοντας τα ευεργετικά συστατικά τους και προσθέτοντάς τα στον κανονικό καφέ.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι μανιταριών που χρησιμοποιούνται για αυτό είναι:

  • Reishi
  • Chaga
  • Χαίτη λιονταριού (Ερίκιο)
  • Cordyceps
  • King trumpet
  • Ουρά της γαλοπούλας (τραμέτης ο πολύχρωμος)

Οι ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν βότανα και μανιτάρια ως θεραπεία ευεξίας εδώ και αιώνες, συνεπώς αυτό το ρόφημα δεν αποτελεί αναγκαστικά καινούριο τρεντ – όπως σίγουρα δεν είναι το πρώτο (ή το τελευταίο) πράγμα στην σειρά που μπαίνει στην ευρύτερη κατηγορία “Ασιατικές παραδόσεις που βγάζουν νόημα στο πλαίσιο του πολιτισμού τους και ξαφνικά ανακαλύφθηκαν από Αμερικανούς στο ίντερνετ”.

Οι παρακάτω ισχυρισμοί για τα οφέλη που θα είχε ο καφές με εκχύλισμα από μανιτάρια δεν έχουν αποδειχθεί μέσα από κλινικές μελέτες. Ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβετε τα οφέλη των μανιταριών (που είναι άφθονα και αποδεδειγμένα) είναι να φάτε ολόκληρα τα μανιτάρια με το φαγητό σας. Ο καφές σας δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκες για να γίνει πιο υγιεινός, καθώς από μόνος του μπορεί να έχει ήδη αρκετά οφέλη για την υγεία μας.

Οι λάτρεις του καφέ με μανιτάρια, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι έχει τα παρακάτω οφέλη:

*Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια έχουν ευεργετικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες, καροτενοειδή και διάφορα μέταλλα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (Που θα λάβουμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αν φάμε ολόκληρα τα μανιτάρια.)

*Υπάρχει λιγότερη καφεΐνη, άρα και λιγότερες επιπλοκές σχετικές με καφεΐνη στο στρες. Μόνο που αυτό συμβαίνει αν πίνετε γενικά λιγότερο καφέ. Η προσθήκη θρεπτικών συστατικών δεν μειώνει την ποσότητα καφεΐνης στο ρόφημα, εκτός κι αν το φτιάξετε με ντεκαφεϊνέ ή το κάνετε πολύ πιο ελαφρύ.

*Μπορεί να ανακουφίσει από την φλεγμονή. Τα μανιτάρια έχουν άφθονες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες όμως (ξανά) έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι λαμβάνονται όταν τα μανιτάρια καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το εκχύλισμα θα είναι σίγουρα μια πιο διαλυμένη δόση αυτών των συστατικών, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε μετά τα μανιτάρια σε κάποιο πιάτο, θα τους λείπουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά τους. Μειώνετε σε τεράστιο βαθμό την βιοδιαθεσιμότητά τους.

*Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καφές με μανιτάρια μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος, αλλά αυτό δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε, κυκλοφορεί (προφανώς) και σε έτοιμες εκδοχές που μπορείτε να παραγγείλετε (προφανώς) ονλάιν. Κοστίζει διπλάσια από τον κανονικό καφέ.

Ή μπορείτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ, να πάρετε μανιτάρια, να τα σωτάρετε και να τα προσθέσετε στο μεσημεριανό σας, για να τα απολαύσετε όταν νιώσετε να φεύγει η επίδραση του πρωινού σας καφέ και χρειάζεστε λίγη ενέργεια.

Πηγές:
WEBMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Ευαισθητοποίηση και πρόληψη
Αλλαγή στη φωνή: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβει
Οφθαλμολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται με την πάροδο της ηλικίας