Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus και οι υπουργοί Υγείας πολλών χωρών ζητούν περισσότερη δέσμευση για την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη.

"Παρά τις μεγάλες προόδους στην επιστήμη και τη ραγδαία ανάπτυξη της καινοτομίας, η υγεία μας βρίσκεται σε κίνδυνο, ακόμη και στις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες", ανέφεραν σε κοινό φιλοξενούμενο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα "Tagesspiegel”'του Βερολίνου αλλά και σε άλλες εφημερίδες.

Όλοι τους ζήτησαν περισσότερη διεθνή συνεργασία στο θέμα της υγείας. "Πρέπει να υπερβούμε τα εγωκεντρικά μας συμφέροντα και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Αυτό θα μας προστατεύσει όλους", αναφέρεται στο φιλοξενούμενο άρθρο. "Κάθε παιδί που δεν εμβολιάζεται, κάθε χωριό όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και κάθε ξέσπασμα ασθένειας θέτει σε δοκιμασία τη δέσμευσή μας για ισότητα στην υγεία".

Παράλληλα, οι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν περισσότερα χρήματα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για να είναι επιτυχής, ο ΠΟΥ πρέπει να εξοπλιστεί "ώστε να είναι ευέλικτος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός". Οι τακτικές συνεισφορές των κρατών μελών δεν αρκούν σε περιόδους κρίσης.

"Κάθε δολάριο που επενδύεται στον ΠΟΥ αποδίδει 35 δολάρια ΗΠΑ και μπορεί να συμβάλει στη διάσωση 40 εκατομμυρίων ζωών τα επόμενα τέσσερα χρόνια", συνεχίζει το φιλοξενούμενο άρθρο.

Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ένας γύρος επενδύσεων του ΠΟΥ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο, όπου οι χώρες μπορούν να δεσμευτούν για πρόσθετες πληρωμές.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, ένα διεθνές στρατηγικό φόρουμ για την παγκόσμια υγεία, άρχισε χθες στο Βερολίνο.

Το φιλοξενούμενο άρθρο δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της διάσκεψης.

Εκτός από τον Tedros, συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Μαυριτανίας. Εκτός από την "Tagesspiegel", το άρθρο δημοσιεύθηκε επίσης στην ισπανική εφημερίδα "El País", τη γαλλική "Le Monde" και το σαουδαραβικό περιοδικό "Al Majalla".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα φτιάξω τη διάθεσή μου
Ανάμεσα στην ελπίδα και την πρόκληση- Τα ηθικά διλήμματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων
Συνάντηση Γεωργιάδη - Καρποδίνη - Γκογκοζώτου στον ΕΟΠΥΥ