Νέα έρευνα έδειξε ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος στην οποία γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία παρά ο τρόπος ζωής του πάσχοντος.

Με επικεφαλής ερευνητές του University of Otago, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, ανέλυσε γενετικά στοιχεία  2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σύνολα δεδομένων DNA
ανθρώπων από διάφορες χώρες και ανακάλυψαν ότι κληρονομικά γενετικά αίτια είναι σημαντικό μέρος της αιτίας που ορισμένοι νοσούν από ουρική αρθρίτιδα ενώ οι περισσότεροι όχι.

Όπως σημειώνουν, οι άνθρωπο πρέπει να κατανοήσουν ότι ενώ συγκεκριμένοι διατροφικοί παράγοντες, όπως κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, η κύρια αιτία είναι υψηλά επίπεδα  ουρικών αλάτων, κρύσταλλοι στις αρθρώσεις και ένα ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στους κρυστάλλους- γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες.

Η μελέτη εντόπισε μεγάλο αριθμό γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος και οδούς του που παρέχουν νέους στόχους και προσεγγίσεις για την πρόληψη των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας.

Ο καθηγητής Merriman ελπίζει τα ευρήματα να οδηγήσουν σε βελτιωμένη αγωγή για τους πάσχοντες.

 

Πηγές:
Nature Genetics 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβόλια Covid: Η GSK μηνύει τη Moderna για κλοπή της πατέντας mRNA
Τι μπορεί να δείξει η μύτη για την υγεία μας
Σχολείο φροντιστών ατόμων με άνοια 2024